Nagyvilág

Büntetendővé tenné a homoszexualitást az iraki kormány

Az LMBTQ-jogokra tervez súlyos csapást mérni az iraki kormány. Erre utal, hogy jelentések szerint a közel-keleti ország parlamenti jogi bizottsága július 8-án azért ülésezett, hogy az LMBTQ-közösséget célzó javaslatokat dolgozzon ki.

Az Iraki Hírügynökségnek adott interjújában Aref al-Hamami, a Jogállam Koalíció parlamenti képviselője megerősítette a hírt. „A parlamenti pártok képviselői megállapodtak abban, hogy a következő ülésszakban szavazatokat gyűjtenek, hogy törvénybe foglalják a homoszexualitást tiltó törvényt.

A GayTimes-nak adott interjúban Amir Ashour, az IraQueer LMBTQ-csoport vezetője a tervezett törvény súlyos következményeiről beszélt. „Az iraki kormány arra használja az LMBTQ-emberek iránti gyűlöletét, hogy elterelje a közvélemény figyelmét arról, hogy nem tud kormányozni, alapvető szolgáltatásokat nyújtani és az elkövetőket felelősségre vonni a különböző emberi jogi jogsértésekért” – mondta. „A nemzetközi közösségnek azonnal nyomást kell gyakorolnia Irakra. Az LMBTQ-emberek élete és a queer mozgalom jövője forog kockán.

Bár a homoszexualitás jelenleg legális az országban, az LMBTQ-polgárok az évek során számos fenyegetéssel szembesültek: kínzással, emberrablással, fizikai bántalmazással, és nem egyszer halállal.

A Human Rights Watch jelentése szerint 2021 júniusában 11 LMBTQ+ személyt tartóztattak le a büntető törvénykönyv 401. cikke alapján – amely a „közszeméremsértést” bünteti. A szervezet azt is feltárta, hogy ügyeik 2022 márciusában is lezáratlanok maradtak.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin