Nagyvilág

Budapest még mindig a régió egyik legnyitottabb városa

2018 és 2020 után idén ismét megjelent az Open for Business City Ratings elnevezésű riportja. A 6 kontinens 145 városát vizsgáló tanulmány rávilágít, hogy az LMBTQ+ közösséget befogadó városok innovatívabbak, jobban vonzzák a képzett munkaerőt, és lakóik magasabb életminőséggel rendelkeznek. Az új adatok pedig azt mutatják, hogy ezek a városok ellenállóbbak is a gazdasági válságok hatásaival szemben.

Az eredmények szerint világszerte lassul a nyitottság és elfogadás terjedése, és bizonyos területeken visszaesés volt jellemző. 2020 óta 10 városnak sikerült javítania az értékelésén, míg 41 város értékelése romlott. A legjobb – AAA – értékelést 11 városnak sikerült elérnie, a legmagasabb pontszámot sorban második alkalommal Amszterdam érte el.

27 gazdasági és társadalmi tényező mérlegelése után kerültek elbírálásra a városok. A kapott értékek alapján a besorolásuk eshet a teljesen nyitott és versenyképes (AAA-tól A-ig) szinttől, egészen zárkózott és kockázatos (DDD-től E-ig) szintig.

Közép-Kelet-Európában egy városnak sem sikerült felülkerekedni 2020-as értékelésén, miközben 9 város alacsonyabb besorolást kapott. A régióra erős megoszottság jellemző: a nyitott városok 4% körüli javulást mutattak fel a társadalmi elfogadási mutatóikban, míg a korábban rossz eredményt elért városokban 36%-os romlást mértek. Azok a városok, amik az egyre szélesedő szakadék rossz oldalán találják magukat, komoly versenyképességi hátránnyal számolhatnak a jövőben.

Az észtországi Tallin BBB értékelésével a legjobb eredményt elért város a közép-kelet-európai régióban. Pozícióját erős innovációs eredményeinek, a stabil üzleti teljesítményének, erős emberi erőforrásának, és regionális szinten kiemelkedő LMBTQ+ elfogadottsági mutatóinak köszönheti. A felmérések alapján egyre elfogadóbb az észt társadalom, ami hosszú távon Tallin besorolásának további emelkedését vetíti előre.

 

Közép-Kelet-Európa nagyvárosainak besorolása

 

Senkit nem lehet kirekeszteni. Bár vannak a magyar kormányzati politikában erre szándékok, de mindig kiállunk a szexuális kisebbségek, az LMBTQ emberek mellett is.” – nyilatkozta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. „Ha egy valakit kirekesztenek, akkor mindenki mást is ki lehet rekeszteni, és ez a fajta sokszínűség nem csak egy politikai érték számunkra, hanem egy gazdasági érdek is. Budapestnek az innováció és kreativitás globális versenyében helyt kell állnia, meg kell őriznie a magasan képzett munkaerőt és ide kell vonzania a városba.”

A nyitott és elfogadó városok gyorsabban állnak talpra koronavírus okozta gazdasági válságból, ennek ellenére az LMBTQ+ közösség elfogadottsága romlik. Világszerte a városok 28 százaléka rontott a nyitottsági besorolásán. Budapest regionális szinten jól teljesít megelőzve Pozsonyt, Bukarestet, Zágrábot és Szófiát, de Prága, Ljubljana és a régiós éllovas Tallin továbbra is megelőzi.

Ez egy figyelmeztetés is.” – mondta a riportról Jon Miller, az Open For Business alapítója és igazgatótanácsának elnöke. „Több város értékelése romlott, mint amennyié emelkedett. Ez a tendencia igaz a világ összes régiójára, ami azt jelenti, hogy csökken a versenyképpesség. Több millió ember világszerte egyre kevésbé érzi magát biztonságban, néz szembe több diszkriminációval, zaklatással és fenyegetéssel szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt. A számok magukért beszélnek: az LMBTQ+ közösségget elfogadó városok, innovatívabbak, vállalkozó szelleműbbek és gazdaságilag ellenállóbbak.

Az interaktív térkép ide kattintva tekinthető meg.

Az Open For Business globális vállalatok koalíciója, melynek célja, hogy adatokkal alátámassza: a nyitott és befogadó társadalmak erősebb gazdasági növekedést és jobb üzleti környezetet eredményeznek. A koalíció globálisan elő akarja mozdítani az LMBTQ+ jogokat. Az OFB tagjai elkötelezettek a sokszínűség és elfogadás mellett, és aggasztja őket az LMBTQ+ személyek jogait támadó törvények gyarapodása világszerte.

A koalíció globális fellépése mellett helyi programokat is üzemeltet a Karib-térségben, Közép-Kelet-Európában, Kelet-Afrikában és Dél-Kelet-Ázsiában. Az OFB programjai helyi civil szervezetekkel és az üzleti élet szereplőivel karöltve segíti elő az adatalapú aktivizmust.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin