Egészség

Bőrmegújítás a kora őszi napfénynél

Ahogy lassan beköszönt az ősz, a bőrünkön megmutatkozhatnak a napfény, az éjszakai kimaradások, az esetleg megnövekedett alkoholfogyasztás negatív hatásai. Tapintásra érezhetjük, hogy szárazabbá, külsőre pedig szürkébbé, tágabb pórusúvá és foltosabbá válhatott a bőrünk. Ezek a tünetek mind összeköthetők a napfénykárosodással és a kollagénvesztéssel, melyek véglegesek, de javíthatók. Mit tegyünk, hogy a bőrünk újra üdének és egészségesnek látsszon? Vajon elég, ha az arcápolást komolyabban vesszük vagy jobb, ha szakember segítségére is hagyatkozunk? Lássuk, hogyan tehetünk a legtöbbet most a bőrünkért!

Koptass, koptass!

A napfény hatására a bőr legfelső rétege, a hámréteg felvastagszik, felhalmozódnak az elhalt sejtek a bőrfelszínen, amelynek hatására a bőr megjelenése szürkévé és fakóvá válik. Ezért itt az ideje, hogy akár heti kétszer is bőrradírt alkalmazzunk a testünk teljes területén. Rengeteg termék áll a rendelkezésünkre manapság, de ahhoz, hogy megfelelő hatást érjünk el, normál/zsíros bőr esetén válasszuk az olyan bőrradírokat, amik finomabb szemcséjűek és erős dörzsölést tesznek lehetővé. Még jobb hatást érhetünk el, ha valamilyen alfa- vagy béta-hidroxisavat is tartalmaz a radír. Ide tartoznak a szalicil-, glikol-, mandulasavak sok egyéb más mellett. A glikolsavval különösen jó eredményeket érhetünk el, hiszen elősegíti a kollagéntermelést is a bőrben, valamint igazán ragyogó bőrt kölcsönöz a használójának. Érzékenyebb vagy száraz bőrűek válasszák inkább a kémiai alapú radírokat, de a glikol- és mandulasavak náluk is csodát tehetnek! Akik a natúr, házi praktikák hívei, azok készíthetnek bőrradírt kókuszzsír és szódabikarbóna keverékéből.

 

 

Azok a fránya pigmentfoltok!

Hiába a sorozatos felhívásoknak, sokan nem, vagy nem megfelelő mennyiségben használunk napvédő termékeket még napozás közben sem, ami aztán pigmentfoltok formájában hagy nyomot a bőrön. A koptatás, radírozás itt is hasznunkra válhat, viszont itt már ennél több fegyvert kell bevetnünk a látványos javulás eléréséhez. Legjobb, ha felkeresünk egy esztétikai bőrgyógyászt, hiszen az általa árusított vagy esetleg felírt készítmények fognak a legnagyobb hatékonysággal bírni, de ha egyedül szeretnénk boldogulni, akkor sincs probléma. Keressük a savakat tartalmazó készítményeket, mint például a citromsav, azelainsav, kojisav és a glikolsav, amelyek mind világosító hatással bírnak. Egyéb világosító hatóanyagok közé tartoznak még a niacinamid, a C-vitamin, a retinol és az alfa-arbutin is, csak hogy egy párat említsek. Ahhoz, hogy az eredmény fenntartható legyen, továbbra is alkalmazzunk jó minőségű, professzionális fényvédőket, hiszen Magyarországon egész évben erős az UV-sugárzás. A hideg, szeles vagy borús időjárás sem jelenthet felmentést a fényvédő használata alól!

Antioxidánsokra fel!

Az önfeledt nyári szórakozás és kikapcsolódás jó hatással van a lelkünkre, de egyben az oxidatív stressz forrása is. Az oxidatív stressz – napsugárzás, dohányzás, alkoholfogyasztás, alváshiány, egészségtelen táplálkozás – hatására ún. szabadgyökök szabadulnak fel a bőrünkben. A szabadgyökök aktív molekulák, amelyek rontják a bőr feszességéért és vitalitásért is felelős kollagént és elasztikus rostokat, valamint szemcsés, élettelen bőrfelszínt eredményeznek. Az antioxidánsok bevitele ezért nemcsak a táplálkozással, de a bőrre kenve is fontos, hogy mindezt csökkentsük. A krémekben és szérumokban leggyakrabban alkalmazott antioxidáns a C-vitamin, de a niacinamid, a retinol és a különböző gyümölcsökből kivont vegyületek, például a szőlőben található resveratrol is gyakran szerepel a termékek összetevőinek listáján. Ezek az összetevők megújítják a bőrfelszínt és hozzájárulnak a bőr egészséges működéséhez is.

A top őszi kezelések

Ahhoz, hogy valóban látványos eredményeket érjünk el, a kozmetikumok mellett érdemes felkeresni a kozmetikusunkat is egy frissítő, megújító arckezelésre. A bőrt megnyitó kozmetikai gépek, a professzionális hatóanyagok és a masszázs mind jótékony hatással vannak rá. A masszázs nemcsak kellemes, de a vérbőséget és a nyirokkeringést is fokozza, így a salakanyagok is elszállításra kerülnek a bőrből, javítva annak kondícióját. Ha az anyagi lehetőségeink engedik, invesztáljunk egy orvosi mélyhámlasztásba, mely teljesen eltávolítja a nyáron megvastagodott szaruréteget és új bőr képzésére serkenti a sejteket. Kiváló választás lehet még a mezoterápia vagy a még korszerűbb ún. Profhilo kezelés is. Ezek az eljárások különböző vitaminokkal, antioxidánsokkal és hidratáltságot fokozó hialuronsavval újítják meg a bőrt. Ezeken kívül a személyes kedvenceim közé tartoznak a mikrotűs kezelések és a drakula-terápia is. Ezek a beavatkozások korrigálják a kollagén és az elasztikus rostok nyári időszak alatt bekövetkezett leépülését, és feszesebb, egyenletesebb, finomabb pórusú bőrt varázsolnak. Te melyiket választanád a legszívesebben?

Kiss Milán

Instagram: @the_brain_healthpsychologist

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/7. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb