Hírek

Bolondját járatják a világkupa idején az orosz melegpropaganda-ellenes törvénnyel

Lassan végéhez ér a labdarúgó világbajnokság, amelynek idén Oroszország ad otthont.

Mint közismert, a kontinensnyi országban 2013-ban fogadták el az úgynevezett „melegpropaganda-ellenes” törvényt, ami ugyan nem tiltja a szivárványszínű zászlókat, mégis számos esetben szolgált jogalapul hatósági akciókhoz, elzáráshoz, pénz – és börtönbüntetéshez is. Bárki ugyanis, aki Oroszországban nyilvános helyen „lobbizik a melegekért”, pozitív színben tünteti fel az LMBTQ-közösséget, így veszélyeztetve az orosz gyermekek egészséges szexuális fejlődését.

E helyzetre kívánta felhívni a figyelmet hat, a világbajnokságra érkezett focirajongó. A spanyol, holland (megjegyzés: Hollandia nem jutott ki a vébére), brazil, argentin, kolumbiai és mexikói fiatalok hazájuk nemzeti válogatottjának mezében járják Oroszországot – egészen véletlenül pont a szivárványzászló színeit formázva. A rendőrség pedig, még ha szeretni is, tenni nem nagyon tud semmit sem.

 

 

40 évvel ezután, hogy Gilbert Baker megalkotta a híres szivárványzászlót, még mindig vannak olyan országok, ahol üldözik, bebörtönzik a melegeket és tiltják szimbólumaikat. Ilyen például Oroszország. (…) Úgy döntöttük, kihasználjuk, hogy az orosz vébé és a Pride hónapja idén egy időpontra esik, úgyhogy meglobogtatjuk a zászlót az orosz hatóságok előtt, méghozzá úgy, ahogy ők nem várnák: futballmezben” – írják oldalukon a The Hidden Flag (Rejtett Zászló) csoport tagjai.

 

 

Previous post

Betörték a legendás Stonewall Inn ablakát

Next post

Két hónap, két könyv - Szívhez szóló nyári olvasmányok