Kultúra

Andy Biersack – Hard rock énekes szivárványzászlóval

Andy Biersack a zenekarával, a Black Veil Brides-szal

Ki jut az eszünkbe, ha olyan zenei előadók a kérdés, akik kiállnak LMBTQ ügyek mellett? Jó eséllyel az elsők között ugrik be Taylor Swift, Lady Gaga, Madonna, Kylie Minogue. A popsztárok mellett méltatlanul kevés figyelem jut ugyanakkor más műfajok előadóira, vagy legalábbis kevésbé jut el a hírük a mainstream médiába – különösen igaz ez a rockzenészekre.

Közéjük tartozik a Black Veil Brides zenekar frontembere, Andy Biersack is. A folyamatosan változó stílusban játszó zenekarra mondták már, hogy heavy metál banda, hogy glam metált játszanak, hogy inkább a metalcore, a gothic rock vagy épp a hard rock vonalhoz tartoznak, ők azonban ezt elintézik annyival, hogy ők egy rock ’n’ roll banda.

Biersackre nemcsak amiatt érdemes figyelni, mert a zenei szaklapok a 100 legnagyobb élő rocksztár közé is beválasztották, vagy mert éppen a legdögösebb rocksztárok díjára is jelölték, hanem mert egy évtizede következetesen támogatja az LMBTQ közösséget. 2015-ben a barátnőjével (aki azóta már a felesége), a szintén zenész Juliet Simms énekesnővel együtt csatlakoztak egy homofóbia-ellenes kampányhoz – dedikált fotókat, pólókat, gitárokat és turnébuszos utazással egybekötött koncertjegyeket kínáltak, a befolyt összegből pedig a Los Angeles-i meleg férfikórust támogatták.

 

A képregény- és Batman-rajongó Biersack értetlenségének adott hangot akkor is, amikor tavaly tömegek akadtak ki azon, hogy Superman fia biszexulálisként coming outolt egy új képregényben: „Amit sose értettem, az az a fajta ingerültség és harag, amit az vált ki emberekből, hogy más emberek is megláthatják magukat ezekben a karakterekben, amiket örökké szeretünk. Aki szereti ezt a karaktert, annak már miért ne lenne lehetősége, hogy lásson benne valamit önmagából? Elképesztő, hogy valaha is megváltoztatná egy karakter értelmezését annyi, hogy valaki más közelebb érezheti magát hozzá. Ezeknek a karaktereknek milliónyi különböző verziója van. Miért ne adhatnánk meg embereknek a lehetőséget, hogy őket is tükrözzék és hogy valamennyire ők is reprezentálva legyenek?”

A 2019-es pride hónap idején arról beszélt, zenéjével és dalszövegeivel fő témája mindig is az volt, hogy találjunk magunkban belső erőt a kihívásokkal szemben. Ezért is döbben meg azon, hogy a mai napig beszél olyanokkal a koncerteken, akiket pusztán azért zaklatnak, mert szeretnek valakit, vagy csak mert transzneműek.

Ezek után nem meglepő, hogy a koncerteken előszeretettel énekel a rajongók szivárvány- és transz zászlóival.

 

Andy Biersack és a Black Veil Brides november 20-án Budapestre jönnek és a Papp László Sportarénában adnak koncertet.

 

TOVÁBBI INFÓ ÉS JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin