Nagyvilág

Belgrádban és Kijevben is pride felvonulás volt a hétvégén

Itthon mindenki az első fővároson kívüli felvonulásra, a Pécs Pride-ra figyelt a hétvégén. Eközben a szomszédos országokban is zajlottak az események, Szerbiában és Ukrajnában is ezrek vonultak az utcákra.

 

 

Szerbiában az első belgrádi pride 20. évfordulóját ünnepelte a menet. Az Euronews tudósítása szerint miközben a felvonulók szivárványos zászlókkal sétáltak szombaton, a rendőrség hatalmas készültség mellett lezárta a teljes belvárost. Az egyik szervző, Marko Mihajlovic szerint bár az elmúlt húsz évben javult a helyzet, még bőven akad tennivaló. Az országban 2006 óta alkotmány tiltja az egyenlő házasságot, az azonos nemű párok együttélésének jogi elismerése pedig már régóta húzódik. Bár az egyenlő házasságot csupán a szerbek 26 százaléka támogatja, az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának elfogadottsága mára 60 százalék feletti, ez a második legmagasabb arány a Nyugat-Balkánon. Az első Montenegró, ahol tavaly óta létezik a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye.

 

 

Vasárnap Kijevben rendezték meg az ország LMBTQ közösségét támogató pride felvonulást, amelyen hétezren vettek részt. A résztvevők nyolc követelést fogalmaztak meg az ukrán hatóságok felé, köztük az azonos nemű párok élettársi kapcsolatának legalizálását és a homofób és transzfób gyűlölet-bűncselekmények elleni törvényeket.

 

 

„Sajnos Ukrajnában még mindig sok erőszakkal és diszkriminációval kell szembenéznie a közösségnek” – mondta Kateryna Lytvynenko, a felvonulás egyik résztvevője az Euronewsnak.

A menetet itt is nagy erőkkel biztosították a rendőrök, akik igyekeztek megelőzni az összecsapásokat a szélsőjobboldali csoportokkal, amelyek minden évben megpróbálják megzavarni az eseményt. A felvonulást ellenző több száz szélsőséges egy kijevi parkban tartotta meg saját gyűlését, de összecsapásokról nem érkezett jelentés.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin