Itthon

Pécs Pride – Helyszíni tudósítás az első vidéki pride felvonulásról

A Diverse Youth Network csapata által szervezett Pécs Pride felvonulás ma délután 4 órakor indul. Eredetileg tavaly tartották volna, ám a koronavírus járvány miatt elmaradt. A helyszínen van menetkísérőként kollégánk, Waliduda Dániel, akinek segítségével beszámolunk a mai nap történéseiről.

 

17:43

A tömegben Pál Mártonnal, a Szivárványcsaládokért Alapítvány egyik vezetőjével is összefutottunk.

 

Marci, te pécsi vagy. Milyen élmény, hogy a szülővárosodban van pride felvonulás?
Pál Márton: Nagyon tele vagyok érzésekkel. Épp ebbe a gimibe jártam, ami mellett most beszélgetünk, ez a Leövey Klára Gimnázium. És emlékszem arra, milyen is volt az, amikor én itt 18 éves voltam. Sokat jelentett volna nekem húsz évvel ezelőtt itt egy pride felvonulás és tök jó érzés.

Voltak helyi ismerősök a tömegben?
Pál Márton: Rengetegen, igen. Általános iskolai osztálytársaimmal találkoztam.

Találkoztunk édesapáddal is, ő korábban videóüzenetben jelezte, hogy itt lesz.
Pál Márton: Nem csak ő, mind a ketten itt vannak, anyukám is, de az unokatestvérem is, szóval tudod, a család az család. Mindenki itt van.

 

17:29

A Szent István térre fut be a menet, hattól itt lesznek a beszédek.

 

17:14

Az egyelőre nem hivatalos adatok szerint 1800 felvonuló sétál végig Pécs belvárosán.

 

17:08

A menetkísérőként a helyszínen lévő Waliduda Dániel kollégánk kihasználta a helyzetet, és meginterjúvolta alkalmi munkatársát, ha már együtt strázsáltak egy kereszteződésben. Mesa Rose az Egyesült Államok Wyoming államából érkezett, a Pécsi Tudományegyetemen a szociális munka alapszak hallgatója. Emellett angolt tanít egy magyar óvodában, már harmadik éve él a városban, és ezen a hétvégén a Pécs Pride önkéntese.

 

Hogyan kerültél kapcsolatba a Pécs Pride-dal? Hogyan lett belőled önkéntes?
Mesa Rose: Az Erasmus Plus egyik kirándulásán Ida és Bálint voltak a koordinátorok, akik a mostani pride szervezői. Ők meséltek arról, hogy az első pécsi pride-ot próbálják tető alá hozni, és nekem nagyon-nagyon tetszett a dolog. Otthon, Wyomingban soha nem volt lehetőségem részt venni egy pride felvonuláson, mert kicsit hasonló az ottani helyzet, mint ami itt is van: nem igazán támogatják a megrendezést, és az emberek próbálnak nem tudomást venni az LMBTQ közösség létezéséről. Így azonnal érdekelt a dolog. Elmentem az idei Budapest Pride-ra is és gyönyörű élmény volt. Tudtam, hogy a pécsin is részt veszek, de amikor jött a lehetőség, hogy önkéntes lehetek, tudtam, hogy élni akarok vele.

Mivel szociális munkásnak tanulok, ezért az önkénteskedés nagy része az életemnek, a gyakorlatomnak, és annak, amit a jövőben csinálni akarok. És itt van ez a rendezvény, amivel azonosulni tudok, mert magam is queer vagyok, ezért ez remek módja annak, hogy kiálljak valami mellett, ami jóval nagyobb nálam, ami remélhetőleg változást indít el ebben az országban. Úgy érzem, hogy kötelességem ezt megtenni, mert szükségünk van segítségre. Annyi ember támogatását kell megszereznünk, amennyit csak lehet, hogy megmutassuk, ez egy teljesen hétköznapi dolog, nem pedig bármiféle fenyegetés. És hogy a queer emberek itt vannak, és itt is maradnak.

Harmadik éve élsz Pécsen, milyen tapasztalataid vannak Magyarországon külföldiként, queerként?
Mesa Rose: Úgy érzem, nagyon szerencsés vagyok, mert bár ugyan queer vagyok, de most fiú barátom van, így akik nem tudják, mi a helyzet velem, számukra én az elvárt normát testesítem meg. Általánosságban biztonságban érzem magam. De vannak fájdalmas pillanatok. Amikor azt láttam, hogy egy meleg pár kézen fogva sétált az utcán, és egy férfi azonnal szétválasztotta őket – csak mert fogták egymás kezét. Vagy amikor szivárványos matricát látok valahol, és aztán közelebb érve kiderül, hogy egy fekete esernyő alatt áll egy férfi-nő pár gyerekkel, az ilyesmi mindig elszomorít.

Miközben persze értem, hogy ez igazából nem sokban különbözik attól, ami otthon van Wyomingban. Tehát ez egy globális probléma. Ezért is büszke vagyok arra, hogy queerként ki tudok állni olyanokért, akik ezt talán félnek még megtenni. Úgy érzem, ha tapasztal is az ember gyűlöletet, ha néha fél is, engedni kell, hogy mások szeretete megvédjen minket – még akkor is, ha néha úgy érezzük, egyedül vagyunk. Szerencsére nem vagyunk egyedül.

 

16:44

„Szűk utcákban haladunk, de nagy a tömeg. Szerintem több mint ezer ember” – írja kollégánk a helyszíni fotói mellé.

 

16:32

 

 

16:31

Már elindult a menet:

 

15:25

A Mi Hazánk Mozgalom ezer fős ellentüntetést jelentett be, ez magyarázhatja azt a nagy fokú rendőri készültséget, amit egyébként nem indokolna sem a város, sem a rendezvény mérete. A Pécs Aktuál úgy tudja, 1067 rendőr és rengeteg hightech térfigyelő kamera biztosítja a felvonulást. A rendőrség az egész belvárost hermetikusan lezárta, oda még a lakók is csak lakcímkártyával léphetnek be, más csak akkor, ha a Pécs Pride szervezői beengedik. A Szabad Pécs napokkal ezelőtt írta meg, hogy a rendőrség a menet útvonalán lakásról lakásra járva gyűjtött információt arról, hogy a lakók otthon lesznek-e a rendezvény időpontjában, kiadták-e a lakást valakinek szeptember 18-ra, esetleg tudnak-e arról, mások így tettek-e. A hírportál arról tudósít, hogy nem a felvonulók miatt tűnik túlbiztosítottnak a felvonulás, mint írják:

„a Szabad Pécs nem hivatalos, nem megerősített, de több helyről is hallott értesülései szerint a rendőrséghez fenyegetések híre, illetve a rendezvény tervezett megzavarásának szándéka is eljutott – sőt, itt további más, szélsőséges szervezetek nevét is hallottuk, azaz nem feltétlenül az ellentüntetésen névvel megjelenő szervezetekről beszélünk.”

 

15:13

A pólón szereplő lengyel felirat: „A homofóbia ellen vagyok”

 

15:08

A Kossuth téren nem csupán gyülekezőpont van, de a Civil Falu is, ahol olyan szerveztek képviseltetik magukat, mint például a TASZ, az Amnesty International, vagy a kecskeméti Cifra-LMBTQ Közösség.

A kecskeméti szervezet a 2015-ös „Itt vagyunk” kampány után jött létre, ott ismerte meg egymást néhány aktivista. Akkor úgy döntöttek, hogy szeretnék folytatni Kecskeméten is a közös munkát valamilyen informális módon. Olyan programokat szerveznek Kecskeméten, amelyek mindenki számára nyitottak, de a biztonságos tér a fő profiljuk jelenleg. A közösség egyik munkatársával, Eszterrel beszélgettünk a standjuknál.

A Cifra Közösségről évek óta hallani, de mennyire van meg a kommunikáció, az együttműködés a vidéki LMBTQ szervezetek között?
Eszter: Annak idején az „Itt vagyunk” kampány keretében megismerkedhettek a különböző városok szervezetei és önkéntesei, így valamilyen szinten azóta is tudják tartani egymással a kapcsolatot. Erre a Budapest Pride által szervezett különböző programokon keresztül is van lehetőség, és persze informálisan is tudunk egymásról és igyekszünk együttműködni.

Milyen érzés számodra, hogy idén először nem csak a fővárosban van pride, de egy vidéki városban is?
Eszter: Felszabadító. Felszabadító az érzés, hogy nem csak a fővárosban van lehetőség arra, hogy a szivárványközösség valamilyen szinten tényleg képviselni tudja magát. Az nyilván nem csak a biztonságérzetünket erősíti, hogy minden szét van kordonozva és tele van minden rendőrökkel, de tényleg jó, hogy ez a rendezvény megvalósulhat. Öten érkeztünk Kecskemétről, a standon hárman fognak segíteni. Mivel nem voltunk biztosak abban, hogy kapunk sátrat és asztalt, ezért hoztunk magunkkal a biztonság kedvéért, ez igényelte azt a fajta logisztikát, hogy két autóval jöjjünk. Sok munkát beletettünk, de igyekeztünk, mert tök jó, hogy vidéken is lehet vonulni végre.

 

14:39

Sokszínűség a gyakorlatban, nemzetközi önkéntesek a Pécs Pride-on: brazil, nigériai, dél-afrikai, jordán, török és amerikai fiatalok.

 

14:29

A gyülekező hivatalosan csak 15 órától kezdődik, de már most van, aki szivárványban sétál:

 

14:24

Bálint és Koppány már a tavalyra tervezett felvonuláson is önkéntesek lettek volna. Azért vállalták a feladatot, mert úgy érzik, nem csak az a fontos, hogy részt vegyenek rajta, de az is, hogy segítsék az esemény megvalósulását.

Mit szóltok ahhoz, hogy Pécs megrendezi az első pride felvonulását?
Koppány: Szerintem ez egy történelmi pillanat, nagyon örülünk neki.
Bálint: Boldog vagyok, örülök neki, csak kicsit most izgulok. Amiatt, hogy mi fog történni. Nagyon kiszámíthatatlan szerintem, de minden rendben lesz.

Arról lehetett valamit hallani, hogy milyen ellentüntetés lesz? Amiatt izgulsz?
Bálint: Amiatt is. De nem követtem, hogy kommentekben kik mit írtak, hogy mit szerveztek.
Koppány: Állítólag egy ezer fő körül ellentüntetős tábort szerveznek, és buszokkal hozzák össze őket az országból.

Miért fontos számotokra, hogy önkéntesként segítsétek a rendezvényt?
Bálint: Hogy ott tudjunk ezért tenni, ahol élünk. A budapesti pride-on már többször voltunk, de most úgy döntöttünk, hogy itthon belevágunk az önkénteskedésbe.

Milyen tapasztalataitok vannak egyébként, milyen Pécsen melegként élni?
Koppány: Ezt a kérdést sok irányból meg lehet közelíteni, de ha egyetlen választ kellene adni, akkor azt mondanám, hogy rossz. Nem jó. Rendszeresek a beszólások az utcán, akár le is köpnek, a suliban folyamatos a szekálás. De más helyekhez képest még mindig jobb. Nem egy Budapest, de szerintem sokkal előrébb járunk, mint például Debrecen vagy Miskolc.

 

13:44

Pár napja az egyik helyi hírportál, a Pécs Aktuál készített interjút Hegedüs Martinnal:

 

13:14

A szervezők szerint a rendőrség kimondottan együttműködő a rendezvénnyel, a munkakapcsolatukat nagyon jónak tartják. A felvonulást közel száz önkéntes munkája segíti, köztük Pécsen tanuló külföldi egyetemisták is. A szervezők egyetlen hivatalos ellentüntetésről tudnak, az azonban egy álló tüntetés lesz és nem találkozik a menettel.

 

13:02

Hegedüs Martint, a Pécs Pride egyik főszervezőjét, a Diverse Youth Network egyik tagját arról kérdeztük, mekkora az érdeklődés a felvonulás iránt: „- A szervezés hajrájában, az elmúlt egy hétben kinőttük az eredetileg várt ezer főt. Azt várjuk, hogy 1500, de akár 2000 résztvevő is lehet. Országszerte kaptunk híreket, hogy a rendezvényre tartók megtöltöttek autókat, hogy el tudjanak jönni. A menet a Szent István térre érkezik, itt beszédet mond majd többek között Steiner Kristóf, Perintfalvi Rita, szerveztünk egyik oszlopos tagja, és Pál Marci édesanyja is.”

 

12:48

Délelőtt már tartottak egy heteró pride-ot Pécs belvárosában. Az Összefogás a pécsi családokért nevű rendezvényt a @pecsifideszklub Facebook-oldal szervezte meg délelőtt 10 órára, a közösségi oldalon 20 fő jelezte a részvételét és ötvenhatan érdeklődtek iránta. A helyszínen azért volt, aki komolyan készült a rendezvényre:

 

12:40

A helyszínen úgy tudják, hogy az ellenzéki vezetésű pécsi önkormányzattól senki sem képviselteti majd magát a rendezvényen. Készült ugyanis egy helyi közvélemény-kutatás és a többség szerint nem kell, hogy jelen legyen a városvezetés. Ezért aztán hivatalosan nem is megy el senki. A Budapest Pride szervezői épp nemrég írták közleményükben, hogy LMBTQ emberek léteznek a Budapest táblán túl is:

A Budapest Pride szervezői azt várják el minden párttól, aki részt vesz a Budapest Pride Felvonuláson, hogy csatlakozzon a Pécs Pride Felvonuláshoz is. Fontos lenne, hogy a politikai pártok feltétlen támogatásukról és elismerésükről biztosítsák a pécsi Diverse Youth Network hősies munkáját, és nem tartjuk elfogadhatónak azt, hogy legyenek olyan pártok, amelyek úgy szeretnének minél több parlamenti mandátumot szerezni, hogy támogatásukat kizárólag a fővárosban élő LMBTQ emberekre korlátozzák.

 

12:10

A rendőrség nagy erőkkel készül a rendezvényre, a rendőrségi járművek megérkeztek a végpontra. „Még talán Horvátországot is lerohanjuk, annyian vannak” – jegyezte meg kollégánk a helyszínen.

 

11:44

A menet útvonalát szélsőjobboldali szerveztek uszító matricákkal szórták tele, a szervezők a menetbejárás közben ezeket eltávolítják.

11:42

A Kossuth téren délután 3 órától kezdődik a gyülekező és itt van a Civil Falu is. A menet délután 4 órakor indul, a tervek szerint este 6-kor a Szent István téren hangzanak el a beszédek és tartanak pikniket.

11:30

Szeptember 18-án Pécs ad otthont az első vidéki magyar pride felvonulásnak. “Bárhol Szabad!” – szól az első vidéki pride felvonulás szlogenje. “Szabad Budapesten, Szabad Pécsett, szabad bárhol megünnepelni a Szabadságot, ami a sokszínű identitásainkban rejlik!”

A Diverse Youth Network csapata által szervezett rendezvényt – szintén a baranyai megyeszékhelyen – eredetileg tavaly tartották volna, ám a koronavírus járvány miatt elmaradt. A helyszínen van menetkísérőként kollégánk, Waliduda Dániel, akinek segítségével beszámolunk a mai nap történéseiről.

Az idei Pécs Pride logója

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin