Nagyvilág

Barbados elismerné az azonos nemű párok szerelmét

Hatalmas áttörést hozhat a Karib-térségben Barbados, amely az azonos nemű párok jogi elismerésére készül. Mindezt a szigetország főkormányzója, Susan Mason jelentette be az őszi parlamenti ülésszak keddi megnyitásakor.

 

Barbados | Forrás: Wikipédia

 

Barbados egykor brit gyarmat volt – a Nemzetközösségnek továbbra is tagja és II. Erzsébetet ismeri el uralkodójának -, amellyel együtt járt, hogy annak jogszabályait is rákényszerítették. Sajnálatos módon ezek közül több napjainkig hatályos, így az úgynevezett szodómia ellenes törvény is, amely életfogyitgalni börtönbüntetéssel sújtja az egymással szexuális kapcsolatot létesítő férfiakat. Noha a vonatkozó törvényt napjainkban már nem alkalmazzák, mégis sokan szégyenfoltként tekintenek rá.

Ennek kíván véget vetni a jelenlegi kormány, amely népszavazással döntene róla, biztosítsa-e a meleg és leszbikus párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolatot. „Barbados diszkriminációban fogant, de elérkezett az idő, hogy a diszkrimináció minden formájának véget vessünk” – jelentette ki beszédében a főkormányzó, aki hangsúlyozta, hogy a sikeres népszavazás nyomán születő új jogszabály nem lesz egyenlő a házassággal, bizonyos jogokat azonban biztosítanának az azonos nemű pároknak.

A bizakodást erősítik Mia Mottley miniszterelnök júliusi szavai is: „Ez az ország, amelyet egykor sajnálatos módon a diszkrimináció béklyójába kényszerítettek, semmilyen okra hivatkozva sem akarhat diszkriminálni. Mindannyiunknak levegőhöz kell jutni ebben az országban.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin