Lifestyle

Azonos nemű párok az asztalnál – Kis magyar éttermi körkép

 

A Valentin-nap mindenkié! – ezzel a címmel rendeztek idén akciót Bálint-napon a Budapest Pride szervezői a Háttér Társasággal karöltve. A kampányhoz csatlakozó éttermek 30-60 percre jelképesen üresen hagytak egy megterített asztalt, amelyen egy szivárványszínű gyertya és egy kiírás jelezte: hazánkban ma akadnak párok, akik azért nem ülhetnek ott, mert kirekeszti őket a társadalom. Ez az akció egy érzékenyítően szép gesztus, az abban résztvevő vendéglátóhelyek megható módon tudták kifejezni szolidaritásukat. Az utóbbi időszakban romlott az LMBTQ témákat érintő közhangulat Magyarországon, a vidéki településeken nehezebb önazonosnak lenni.

Szerencsére akadnak bizakodásra okot adó jelek, amelyek azt mutatják, a magyar társadalom nem vevő a politikai gyűlöletkeltésre. Így van ez az éttermek esetében is, többségében a vendéglátásra fókuszálnak, és nem a vendégek identitásbeli hovatartozását figyelik. A szerkesztőségünk által felkeresett tíz vidéki és öt budapesti étterem válaszai is nagy részben ezt támasztották alá – miközben akadtak, akik kifejezetten szimpátiájukat fejezték ki az azonos nemű párok iránt, mindössze egyetlen vendéglő tartózkodott a válaszadástól. Bár sokan nem is az éttermek hozzáállásától, mint inkább a többi vendég reakciója miatt aggódnak, a felkeresett, válaszadó helyek egyike sem tapasztalt ilyen okból adódó atrocitást vendégei között. Igaz, bőven van még mit érzékenyíteni a heteronormatív társadalom tagjain, de ha egy páros vacsoráról van szó, azért nem eszik olyan forrón a kását nálunk, magyaroknál sem.

Anyukám Mondta (Encs)

„Nálunk minden vendég egyforma. Minden vendég számít vallási és nemi identitásbeli hovatartozástól függetlenül. Egyformán várunk mindenkit, nem kérdezzük, hogy ki kivel él együtt, mert nem a mi dolgunk. Atrocitás sem történt emiatt az elmúlt 26 évben soha.”

Rózsakert Étterem és Söröző (Sopron)

A családias hangulatú, magyaros vendéglőben mindenkit szeretettel várnak. Ebédidőben menüre, esténként pedig egy-egy italra bárki nyugodt szívvel betérhet hozzájuk. Nem is létezhet barátságosabb egy olyan helynél, ahol a vezetőség családjában is él az LMBTQ-közösséghez tartozó személy.

Teri Mama Vendéglője (Hévíz)

A vendéglő tartózkodott a válaszadástól.

Bagolyvár Étterem (Pécs)

Bár a vezetőséget nem sikerült utolérni, egy alkalmazott megnyugtatott minket: minden vendéget szívesen látnak.

Paripa Csárda (Debrecen)

Magyarország második legnagyobb városának étterme sem utasítja el az azonos nemű párokat. Tapasztalatuk szerint eddig senki sem fejezte ki aggodalmát ebben a kérdésben, és atrocitásnak sem voltak tanúi soha.

Kék Duna Vendéglő Étterem (Kalocsa)

Az étterem visszajelzése szerint ők szívesen látnak minden vendéget.

Végállomás Bistro & Wine (Miskolc)

„Nálunk nincs megkülönböztetés miatt felmerülő probléma, szerencsére összetűzés sem volt emiatt soha, sem a személyzet, sem pedig a vendégek oldaláról.”

Toscana Étterem és Pizzéria (Szekszárd)

„Hozzánk rendszeresen járnak azonos nemű párok, az állandó vendégkörünket is többen erősítik. Ők is ugyanolyan emberek!”

Erzsébet Királyné Étterem és Kávézó (Gödöllő)

Bárkit szívesen látnak, aki betér hozzájuk. Sosem tapasztalták, hogy akadt volna, aki félve lépi át a küszöbüket.

Mala Garden (Siófok)

„Hozzánk mindenféle pár szokott járni, mi pedig mindenkit szívesen látunk. Nézeteltérés emiatt soha, egyetlen vendéggel sem adódott.”

Bécsiszelet Kisvendéglő (Budapest, XIII. kerület)

„Hozzánk sokan járnak, több meleg esküvőt is tartottunk már. Ők is ugyanolyan emberek! Remek vendégek, rendesen viselkednek, fizetnek, nagyon szeretjük és tiszteljük őket, ahogy ők is minket. Szeretettel várjuk őket bármikor!”

Tücsök Vendéglő (Budapest, XX. kerület)

Az azonos nemű párok fogadása ebben az étteremben sem okozott gondot soha, jelezte nekünk a vendéglátóhely.

FELIX Kitchen&Bar (Budapest, I. kerület)

A Várkert Bazárban található elegáns étterembe is gyakran járnak azonos nemű párok. A személyzet mindenkit örömmel fogad, összeszólalkozásnak sosem voltak tanúi.

Marty’s Kitchen&Bar (Budapest, V. kerület)

„Mi nem különböztetünk meg embereket sem vallástól, nemtől, sem pedig nemi identitástól függetlenül. Csak ügyeljenek a dresszkódra, mi mindenkitől csak ennyit kérünk.”

Ensō Budapest (Budapest, VIII. kerület)

„Bár mi hétfőn nem voltunk nyitva, mi is részt vettünk a Háttér Társaság akciójában: másnap utó-Valentin-napi szolidaritást vállaltunk. Mi szívesen látunk mindenkit, és több azonos nemű pár is örömmel látogat el hozzánk. Szerencsére atrocitást sem tapasztaltunk még soha.”

Vági Bence

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin