Lifestyle

„Azoknak ajánlanám a parfümömet, akik nem veszik magukat túl komolyan – akárcsak én”

Interjú Miguel Matos parfümőrrel

A portugál Miguel Matos korunk egyik legsikeresebb parfümőre, emellett parfümkritikus és író is egyben. Immáron nyolc éve a Fragrantica szaklap állandó szerkesztője, ami nemcsak a parfümök széles tárházának online felülete, de az illatok szerelmeseinek közössége is. Kritikus írói tehetségével Miguel elnyerte a Fragrance Foundation kitüntetését, valamint a Perfumed Plume díj büszke tulajdonosa is. Népszerűségét tovább növeli számos nagyszabású olfaktív rendezvény, mint például a Making the Body Think című kiállítás, ami a Los Angeles-i Institute for Art and Olfaction-ben került megrendezésre, ahol kurátorként mutatta meg tehetségét.

 

 

Amellett, hogy számos cégnek tervez parfümöket, 2018-ban saját kollekciójával rukkolt elő Miguel Matos Olfactory Art néven. Legújabb parfümje, az Electric Dreams egy különleges darabja a kollekciónak, hiszen a popzene, a modern technológia és a fétisek világa egyaránt inspirálta a megalkotásakor. Az addiktív, szexi illatkompozíció, ami a budapesti Nemzeti Galériában történt látogatása alkalmával született meg, a ’80-as évek extravagáns világába röpíti vissza a viselőjét. Az Electric Dreams nemrégiben Magyarországon debütált a niche parfümök gazdag tárházának Budapesten otthont adó 7scents parfümériában. Miguelt elsősorban erről kérdeztük, de mesélt szabadidős tevékenységeiről is, valamint néhány tanácsot is adott azoknak, akik a nyomdokaiba szeretnének lépni.

Tavaly elnyerted az Institute for Art and Olfaction díját, ahol a nemzetközi niche, kísérleti és független parfümkészítés és illatművészet kiválóságai versenyeznek neves szakmai zsűri előtt. Miben változott meg az életed azóta, milyen hatással volt rád ez a rangos díj?

Meg kell mondjam, nem is álmodtam arról, hogy elnyerhetem ezt a díjat, hiszen több kiváló parfümőrrel szemben győzedelmeskedtem annak ellenére, hogy még nagyon újnak számítottam ebben az iparágban. A díj elnyerése gyökeresen nem változtatott az életemen, sokkal inkább egy olyan elismerésként fogadtam, ami erőt adott ahhoz, hogy folytassam a munkámat. Általa érzem, hogy a megfelelő úton vagyok. Ugyanakkor nem tagadhatom, hogy ennek révén több személyes megbízást kaptam, és elkezdtem több márkának is dolgozni. Mindezek mellett mégis a legnagyobb dicsőség az, hogy tudom, a munkámnak pozitív hatása van, amit már a szakmában jelen lévő kollégák is elismernek.

A saját kollekciód legújabb darabja, az Electric Dreams egy budapesti parfümériában debütált. Miért döntöttél úgy, hogy nálunk mutatod be ezt az illatkompozíciót?

Most vagyok másodszor Budapesten, és meg kell mondjam, egy igazi ékszerdoboz! A helyi építészet lenyűgöző, a város energiája pedig teljesen magával ragad. Úgy vélem, hogy ennek az energiának szerves részei a budapesti emberek, hiszen még ilyen rövid idő alatt is nagyszerű barátokra tehettem szert, ami igazán boldoggá tesz. A legutóbbi, augusztusi látogatásom alkalmával már ezen a parfümön dolgoztam, amikor egy nap a Nemzeti Galéria meglátogatásakor hirtelen megszületett bennem az Electric Dreams teljes koncepciója. A parfümjeim megálmodásakor nem egy jól megszokott utat követek, egyszerűen csak hagyom, hogy az ötleteim külső ingerekkel találkozva és összefonódva egy új parfüm megszületéséhez vezessenek. Ekkor rögtön megértem, miért is kezdtem hozzá egy bizonyos formula megalkotásához. Ebben az esetben a Nemzeti Galéria volt az a hely, ahol mindez lezajlott bennem, így magától értetődő volt, hogy a 7scents parfümériában, Budapesten kerül majd bemutatásra.

Parfümőrként korábban úgy jellemeztek, mint aki provokatív, félelmet nem ismerő és korszakújító. Egyetértesz ezzel a leírással? Mit gondolsz, mennyiben igaz ez az Electric Dreams-re?

Egyszerű, de találékony parfümőrnek vallom magam, ami az Electric Dreams elkészítésében is megnyilvánult, hiszen 100%-ban szintetikus összetevőkből készült formulája teljesen eltér a korábbi alkotásaimtól. Habár az eredményre nagyon büszke vagyok, a természetes alapanyagok kedvelőjeként meglehetősen furcsa volt számomra szintetikus alapanyagokkal dolgozni, de ebben az esetben örülök, hogy kivételt tettem. Elégedettséggel tölt el, hogy egy olyan keveréket tudtam létrehozni, amiben a bor, a túlhevült elektronikus berendezésekből áradó füst és a sajátos illatjegyem, a banán egyaránt érvényesül és összhangra talál egymásban. S ki ne szeretné a banánt?! A fenti leírásból abban teljesen egyetértenék, hogy egy újító, merész koncepciót alkottam, ugyanakkor ez az illat csupa szórakozás és a hétköznapokban is könnyen viselhető, amit különösen fontosnak tartottam.

Azt javaslom, hogy akit érdekel a parfüm születése, hallgassa meg az Electric Dreams című számot, valamint nézze meg az azonos című filmet. Mindkettő szórakoztató, játékos és rendhagyó, akárcsak maga az illat. Utána anélkül, hogy bárki megszagolná a parfümöt, meg fogja érteni, hogyan merítettem inspirációt egy olyan filmből, amit legalább egy évtizede láttam.

 

 

Ezek ismerete nélkül hogyan képzeljük el, milyen érzésekkel tölthet el valakit a parfüm viselése?

Sosem tervezek parfümöt úgy, hogy közben egy konkrét személy van a fejemben, sokkal inkább az a célom, hogy bárki, aki viselni fogja, jól érezze magát a bőrében. Nem is lenne értelme egy konkrét személy megtestesítésének, hiszen különböző emberek különböző módon fognak hozzáállni, más és más hatással lesz rájuk. Ha mindenképp mondanom kellene valamit, akkor leginkább olyan embereknek ajánlanám a parfümöt, akik nem veszik magukat túl komolyan – akárcsak én.

Egy parfümőr el tud szakadni az illatoktól a nap végén? Mivel töltöd a szabadidődet?

Az elsődleges kikapcsolódás számomra a szerelmemmel, Rafaellel, valamint a két macskámmal, Piscával és Colbyval töltött szabadidő. A víz szerelmese vagyok, így előszeretettel töltöm az időmet strandolással és úszással. Mi több, jelenleg aktív tagja vagyok a Lisbon Pool Sharks nevű LMBTQA+ úszócsapatnak is. A maradék szabadidőmben szívesen sütök gesztenyét, élvezem a melegbárok hangulatát, de az utazás és a hímzés épp úgy kikapcsol, így ezekre is igyekszem rendszeresen időt szakítani. Újabban a kötögetés is foglalkoztat, remélem, hogy hamarosan a saját pulcsijaimat is képes leszek elkészíteni! Ó, és semmiképp ne felejtsük el, hogy szinte mániákus gyűjtője vagyok a vintage dizájner ruháknak, ezek felkutatása mindig izgalommal tölt el.

Általában előre tervezel vagy inkább csak szabadon úszol az árral? Mik a céljaid a jövőre nézve?

Sosem terveztem előre. Mindig igyekszem a jelenben élni és a lehető legtöbbet kihozni abból, amit éppen csinálok, remélve, hogy ez majd újabb magaslatokba repít a jövőben. Ezért is nincsenek hosszútávú céljaim azonkívül, hogy továbbra is boldog, teljes értékű, egészséges életet éljek a barátommal és a macskáimmal. Számomra a siker csak annyit jelent, hogy azt csinálhatom, amit szeretek és hogy megvannak az ehhez szükséges anyagi eszközeim. Emellett azt tartom fontosnak, hogy az életemet azokkal az emberekkel oszthassam meg, akik végigkísértek a mostanáig vezető úton és velem együtt örülnek.

Miguel Matos Electric Dreams és a teljes parfümkollekció exkluzív elérhető: 7SCENTS Parfüméria, 1053 Budapest, Magyar utca 18. www.7scents.hu, Instagram: @7scents_hu

Mit javasolnál annak, aki szeretne a nyomdokaidba lépni?

Bár a közösségi média hasznos lehet, hogy ötletekhez jusson valaki és megnézze, hogy mások mit és hogyan csinálnak, én sokkal inkább hiszek a saját út kikövezésében, hiszen ettől válik egyedivé egy parfümőr. Kezdésnek javaslom az alapanyagok és a parfümök széles tárházának megismerését, az alapok elsajátítását, valamint a lexikális tudás növelését a parfümök történelmét illetően, s nem utolsósorban az örök kíváncsiság fenntartását! Ha ezek után valaki szeretne többet tanulni, kérjen tanácsot a következő lépésekhez. Úgy gondolom, hogy a formális oktatásban való részvétel biztosan nem jelenthet hátrányt, de köztudott, hogy én nem éltem ezzel a lehetőséggel és ennek ellenére is remekül sikerült kamatoztatnom a tehetségemet. Bármit is csinálj, soha ne add fel!

Kiss Milán

Instagram: the_brain_healthpsychologist

Ez a cikk a Humen Magazin novemberi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin