Hírek

Elhunyt a szivárványzászló atyja

Elhunyt Gilbert Baker emberi jogi aktivista és művész, aki 39 évvel ezelőtt megalkotta az LMBTQ mozgalom jelképét.

 

Baker autodidakta módon tanult meg varrni és felvonulásokra, tüntetésekre készített zászlókat. Az általa tervezett szivárványzászlót először 1978. június 25-én San Francisco-ban emelték a magasba a Gay Freedom Day Parade idején.

 

wELCome 2015 PBS edit

Estee Lauder edit of „In the Life” PBS show about Gilbert

 

Az eredetileg nyolc színből álló zászló azóta több jelentős változáson is átesett. Az első két zászlót Baker még 30 önkéntes segítségével festette és varrta kézzel. Amikor azonban a legendás melegjogi aktivista és politikus Harvey Milket meggyilkolták 1978 novemberében, hirtelen megugrott az igény a zászló iránt. A gyártásához szükséges rózsaszín festék elfogyott, de hogy a keresletet sikerüljön kielégíteni, a Paramount Flag Company zászlógyártó cég a rózsaszínt elhagyva a szivárvány hét színéből álló példányokat kezdett árulni.

Egy évvel később San Francisco egyik utcáján a lámpaoszlopokra függőlegesen helyezték ki a zászlókat, és ekkor vették észre, hogy az egyik sávot teljesen kitakarják az oszlopok. Hogy a felhasználását minél kevésbé akadályozzák a körülmények, úgy döntöttek, elhagynak belőle egy színt, hogy páros számú sávból álljon. Ekkor hagyták el belőle a türkizkéket.

Baker 1994-ben elkészítette a világ akkor legnagyobb zászlójának számító példányt is belőle az 1969-es Stonewall-lázadás 25. évfordulójára. Bár megtehette volna, Baker sohasem védette le a mára az egész világon elterjed szimbolikus alkotását. A halálhírét is bejelentő jó barátja, Clive Jones erről így mesélt:

„Ez az ő ajándéka a világnak. Azt mondta, amikor először emelték magasba a zászlót, tudta, megalkotta élete fő művét.”

 

(The New York Times)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin