Hírek

Az ország vezető ügyvédje gyávának tartja a homofób maláj kormányt

Malajzia egyik legnevesebb ügyvédje gyávasággal vádolja a helyi kormányt annak LMBTQ-ellenes viselkedése miatt.

 

 

A neves maláj ügyvédnő, Datuk Ambiga Sreenevasan gyávának tartja a hatalmon lévő pártot az LMBTQ emberekkel történő bánásmódja miatt. Egyúttal felszólította a kormányt, hogy függessze fel azt a nyomozást, amit a múlt héten indítottak egy nőjogi felvonulás szervezői ellen, csak mert kiálltak az LMBTQ jogok mellett is.

“Könnyű belerúgni egy olyan kisebbségbe, ami nem képes visszaütni. Ez nem bátorság. Gyávaság. Bátorság és vezetői képesség ahhoz kell, hogy azoknak is kiálljanak az alapvető jogaiért, akikkel nem értenek egyet.”

A muszlim többségű Malajziában egyre nagyobb a hatóságok intoleranciája az LMBTQ közösséggel szemben. A malajziai ügyvédi kamara volt elnökeként és emberi jogi ügyvédként Sreenevasan felteszi a kérdést az állami vezetőknek:

“Büszkék arra a módra, ahogyan a saját, tudománynak ellentmondó nézeteikre alapozva rátámadtak egy kisebbségre?”

Az ügyvédnő szerint az LMBTQ közösséget a munkahelyeken és az egészségügyi ellátásban is diszkrimináció éri, erőszak és akár gyilkosság áldozatai is lehetnek. Sreenevasan emlékeztet rá:

“Minden emberi lény megérdemli, hogy szabadon, félelem nélkül éljen. Az alkotmány nem tesz különbséget köztük a nemi vagy a szexuális identitás alapján.”

A parlament egyik tagja a nőjogi felvonulás kapcsán kijelentette, hogy a szervezők megsértették a demokratikus normákat, amikor olyasmit (az LMBTQ jogokat) vettek védelembe, ami az iszlám szerint helytelen:

“A kormány elkötelezett arra nézve, hogy a homoszexuális viselkedés soha ne legyen elfogadott az országban.”

A homoszexualitást a mai napig egy a gyarmati időkből maradt törvény tiltja az országban, az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat miatt akár 20 évi börtönbüntetés is kiszabható. A politikai közbeszéd ráadásul kifejezetten homofób, az ország miniszterelnöke tavaly azt nyilatkozta, hogy Malajzia nem fogadhatja el az LMBTQ jogokat, mert az csupán nyugati import, a turisztikai miniszter pedig azzal okozott botrányt múlt héten, hogy kijelentette: az országban nem élnek melegek.

Hogy a politikusokat soha nem szabad egy ország lakosságával azonosítani, az is jelzi, hogy a múlt heti botrányos mondat után átlagemberek és helyi hírességek is felháborodottan követelték a turisztikai miniszter azonnali lemondását.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin