Kultúra

Az emberi tökéletlenség külsőségektől és kliséktől mentesen

 

A torinói születésű Silvia Gribaudi már tíz éve piszkálja a nemi sztereotípiákat és a női-férfi identitást. Ő maga szereti a „test alkotójaként” megfogalmazni magát, mert munkássága a tökéletlenségeket emeli művészetté, egyenes, nyers és együttérző vidám stílusban a tánc és színház határait átlépve. Korábbi darabjaival is turnézott már Olaszországon kívül, de a Graces teljesen berobbantotta hírnevét a világban: Sanghajtól Malmön át a párizsi Théatre de la Ville-ig mindenhol megfordult.

Graces című darabjában az olasz koreográfus bőséges humorral és mély empátiával emeli az emberi tökéletlenséget kliséktől és külsőségektől mentes művészetté. A Zeusz lányait – Aglaia a ragyogás, Euphroszüné az öröm és Thaleia a virágzás istennője – ábrázoló A három grácia (Antonio Canova, 1812-1817) szoborcsoportból inspirálódva három profi férfi táncos – Siro Guglielmi, Matteo Marchesi, Andrea Rampazzo – és a rendező, Silvia együtt keresik a báj szó jelentését. Tánccal és beszéddel, de legfőképp melegséggel és könnyedséggel tárja fel a darab az emberi természet velejét, melyben férfi és nő találkozik, szerepektől mentesen. A kortárs színháznak szentelt Quantescene blog szerzője, Roberto Canziani így jellemzi Gribaudit:

„Silvia a test szabadságának olasz profétája. Nem a kidolgozott, edzett testé, amit általában összekapcsolunk az erővel és az izmokkal, hanem a valóban szabad testé, ami mentes azoktól a kötöttségektől és feladatoktól, amiket annyiféle kultúra ráerőltet.”

 

Silvia Gribaudi (IT)
Graces

Időpontok:
2020. november 27. 20:00
2020. november 28. 20:00
Helyszín:
Trafó Kortárs Művészetek Háza

JEGYVÁSÁRLÁS

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin