Nagyvilág

Az eddigi legnagyobb pride felvonulást tartották Belgrádban

fotó: Beograd Prajd / Twitter

Szombaton tartották a belgrádi pride felvonulást, amelynek idei jelmondata a ”Nismo ni blizu” (Közelében sem vagyunk) arra utalt, hogy az országban megrekedtek az LMBTQ jogok. Goran Miletić, a Belgrád Pride igazgatója az esemény kezdete előtt arról beszélt, tavalyig élt a remény, hogy változás jöhet. Azonban 2022-ben leállt az azonos nemű párok élettársi kapcsolatáról szóló törvény kidolgozása, ahogy hivatalosan az EuroPride-ot is betiltották, amit ennek ellenére megtartottak. Miletić emlékeztetett arra, hogy törvény hiányában jelenleg az azonos nemű párkapcsolatban élők nem látogathatják meg partnerünket a kórházban, halála esetén nem temethetik el, ahogy nem is örökölhetnek utána.

Az idén már 11. alkalommal megrendezett felvonulás előtt Aleksandar Vučić, az ország populista elnöke kijelentette, hogy amíg ő van hatalmon, nem hagyja jóvá az azonos nemű párok házasságát vagy élettársi kapcsolatát engedélyező törvényt. Azt is elmondta, hogy nem engedélyezte, hogy a felvonulás alatt szivárványzászló kerüljön a hivatalára. Nem is egyetlen zászló, hanem egy egész épület borult szivárványba ugyanakkor a belvárosban, mivel Csehország a szivárvány színeivel világította ki belgrádi nagykövetségét.

 

A rendezvényt megelőzően 25 ország nagykövetsége, valamint az Európai Unió szerbiai küldöttsége közös nyilatkozatot adott ki, amelyben sürgetik az LMBTQ személyek jogainak védelmét.

„A Belgrád Pride alkalmából szeretnénk megerősíteni elkötelezettségünket mindenki számára az emberi jogok tiszteletben tartása, előmozdítása és védelme mellett” – áll a közös nyilatkozatban. „Büszkén kiállunk a szerbiai LMBTQ közösség mellett, és határozottan támogatjuk a Pride által képviselt értékeket – az elfogadást, a befogadást és a sokszínűséget”.

A szerb kormány tagjai közül Tanja Miščević európai integrációs miniszter vett részt a felvonuláson, az ellenzéki pártok képviselői, valamint az amerikai nagykövet, Christopher Hill is támogatásáról biztosította a közösséget.

A nyíltan leszbikus Ana Brnabic miniszterelnök Vučić közeli szövetségese, ő azonban ritkán szólal fel a szerbiai LMBTQ jogok mellett. Párjával korábban többször felvonultak a belgrádi pride-on, idén azonban hivatalos úton külföldön tartózkodott, így most csak az élettársa, Milica Đurđić jelent meg.

Az erős rendőri készültség mellett tartott felvonulás ellen mintegy 50 ellentüntető, köztük ortodox papok tiltakoztak egy belvárosi templom előtt, és ahogy a menet résztvevői elhaladtak mellettük, vallási ikonokat emeltek a magasba. Homofób aktivisták egy csoportja a belváros főutcájára egy transzparenssel állt ki, amelyre azt írták: „Nem akarok melegfelvonulást Belgrádban”, számol be róla az AP.

A szervezők szerint a mostani volt az eddigi legnagyobb pride felvonulás Belgrádban, a résztvevők létszámát 10-15 ezer fő közé becsülték.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin