Nagyvilág

A szerb elnök nem írná alá az azonos nemű párokról szóló törvényt

fotó: Facebook / @buducnostsrbijeavucic

 

A szerb elnök a TV Pink-nek adott interjújában újra megerősítette, hogy amíg ő hatalmon van, nem ír alá olyan törvényt, amely lehetővé tenné az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát. Aleksandar Vučić azt is közölte, ugyanígy nem támogatná egy harmadik nem bevezetését sem.

“Vagy valami genderfluidnak nevezett dolgot – egyik nap nőnek érzed magad, a másik nap meg férfinak. Kész őrület van azokban a woke mozgalmakban. Más országokban lehet, de Szerbiában ez nem fog megtörténni” – idézi az elnököt az N1Info hírportál.

Amiért nem ismerik el jogilag az azonos nemű párok kapcsolatát az országban, azért nyugodtan lehet őt hibáztatni, mondta az államfő. Vučić közölte, amíg ő az elnök, vagy valami “meg nem változik a fejében”, addig nem is fogják elismerni.

“Túl öreg vagyok én már az ilyen változásokhoz” – indokolta.

Vučić szerint ha bármi baja lenne az LMBTQ emberekkel, akkor nem a nyíltan leszbikus Ana Brnabić-ot jelöli miniszterelnöknek. A szerb alkotmány a házasságot kizárólag egy nő és egy férfi kapcsolataként határozza meg, a parlament azonban már többször nekifutott az azonos nemű párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolat elfogadásának. Az erről szóló törvényjavaslatot legutóbb 2022. júniusában nyújtották be, és azt Brnabić is támogatja. Rajta kívül ötszáz szerb akadémikus, pszichológus és szociológus állt ki a törvényjavaslat mellett, amit azonban a szerb ortodox egyház vehemensen ellenez.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin