Hírek

Az azerbajdzsáni politikusok azon sajnálkoznak, hogy Hitler nem irtotta ki a melegeket

 

Vezető azerbajdzsáni politikusok Zoom konferenciabeszélgetése került ki a Facebookra, május 13–17. között összesen négy videó. Ezekben az ellenzéki pártok képviselői kendőzetlenül beszéltek homofób nézeteikről.

A kaukázusi országok történéseiről angol nyelven beszámoló OC Media lefordította az elhangzott beszélgetéseket. Ezen egyikében az ellenzéki pártok szövetségének, a Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsának vezető tagjai többek között azon sajnálkoznak, hogy nyugati támogatóik számára fontosak az LMBTQ jogok. A volt parlamenti képviselő, Gultakin Hajibayli arra figyelmeztetett, hogy

„a Nyugat első számú priorítása a szexuális kisebbségek, a nemkívánatos elemek jogainak biztosítása”.

A politikusnő ezután egy nyíltan meleg azeri újságíróra, Ismail Djalilovra tereli a szót, aki korábban már kritizálta a politikust. A beszélgetés során Rafik Manafli, a Polgári Egységpárt egyik vezetője a „férfi kurva” jelzővel hivatkozott az újságíróra, majd közölte,

„kár, hogy Hitler nem irtotta ki az összes meleget”.

Ezek után az hallható, hogy politikustársuk, Ganimat Zahid arra figyelmezteti a résztvevőket, hogy a beszélgetés élőben zajlik az interneten, ezért legyenek óvatosak.

 

 

Az óvatosság azonban kevés volt, mert valamilyen úton ezek a beszélgetések mégis kikerültek a Facebookra, ahol gyorsan terjedni kezdtek, és politikai botrányt okoztak Azerbajdzsánban.

A Nemzeti Tanács elnöke, Jamil Hasanli szerint a politikusok cyberbűnözés áldozatai lettek, és a helyi kormányt, valamint az állambiztonsági szerveket gyanúsítják a kiszivárogtatással.

A homoszexualitást nem bünteti törvény a volt szovjet tagköztársaságban, de a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció a mai napig mindennapos. A homofóbia olyan erős, hogy az ország minden évben az utolsó helyen végez Európában az LMBTQ közösség helyzetét vizsgáló felmérésekben.

Hajibayli a BBC Azerbajdzsánnak nyilatkozva elismerte, hogy durva és erős szavakat használt, de ragaszkodik ahhoz, hogy ő egy bizonyos személyről, az őt kritizáló újságíróról beszélt, nem pedig a szexuális kisebbségekről.

„Írásos bocsánatkérést tettem ezzel kapcsolatban. Ha valaki Azerbajdzsánban, egy szexuális kisebbség akár tagja vagy csoportja úgy véli, ezek a szavak ellenük szóltak, azok tévednek.”

Hozzátette azt is, hogy az őt kritizáló újságíró „összehasonlíthatatlanul erősebb szavakat használt” ellene, mint ő a videóban. A Hitlert emlegető politikus, Manafli visszautasította, hogy bocsánat kérjen az újságírótól, amiért férfi kurvának nevezte.

„Nem tudom elfogadni azt, ahogy demonstratív módon reklámozza az LMBTQ embereket.”

Annyit azonban elismert, hogy a melegek kiirtásával kapcsolatos szavai „szerencsétlenek és helytelenek” voltak.

Az őszinte pillanataikban elkapott politikusok egyébként éppen azok, akiknek a kormány Nyugat-barát ellenzékeként Ilham Aliyev diktatúráját kellene bontaniuk.

 

 

Vadásznak a meleg párra, miután megcsókolták egymást

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin