Egészség

Az arcod a vászon – Férfismink: titkos fegyver a magabiztos megjelenéshez a mindennapokban

Nincs új a nap alatt, szokták mondani, és igaz ez a férfisminkre is, ami különböző formákban ugyan, de több ezer éve hódít már: az ókori Egyiptomban a feketére húzott mandulaszemek, később pedig a rizsporos parókák és a szépségpöttyök váltak kötelező elemeivé a férfiak megjelenésének. De amíg a nőknek sikerült jó időre kisajátítaniuk ezt a játszóteret, addig a 21. század új dimenziókat nyitott a férfi szépségápolásban és elhozta a férfismink reneszánszát, ami 2020-ban népszerűbb, mint valaha.

Átírjuk a szabályokat

Levetni a béklyókat, felszabadulni a normák alól és megalkotni önmagunk legjobb kiadását – nagyjából ezzel a felkiáltással indult ismét hódító útjára a férfismink, ami a mindennapokban is egyre szélesebb kör számára jelenti a magabiztos megjelenés kulcsát. Mondjuk úgy, út az önmegvalósításhoz, ami nemcsak a korrekcióról, hanem az önbizalom növeléséről is szól, a megfelelő arcápolási rutin mellett hangsúlyosabbá teszi és tökéletesíti a megjelenést. „A smink – ahogy az öltözködés is – az önkifejezés egyik legerősebb eszköze, ami a mindennapokban az ápoltság, a bőrápolás, a hibák korrigálása révén vált népszerűvé. Friss és üde megjelenést kölcsönöz, ami például egy állásinterjún nagy segítség lehet. De mindez csak abban az esetben igaz, ha alaposan eldolgozzuk a rétegeket, nem hagyunk hibákat és kerüljük a maszkos hatást, különben csak rontunk a helyzeten” – mondja Paksi Éva stylist, tapasztalt tévés sminkes, aki az ecsetet ugyan már egy ideje letette a styling miatt, de továbbra is aktívan követi a trendeket.

 

 

Minden az ápolt bőrrel kezdődik

Bármilyen sminket is varázsolnánk magunkra, elengedhetetlen hozzá a tiszta, hidratált arcbőr, hiszen csak így tudunk majd igényes munkát végezni. Éva szerint a bőrradírozást heti két alkalommal – akár házilag, kókuszolajba kevert szemcsés sóval vagy cukorral – érdemes végezni, a tisztítás, tonizálás és hidratálás pedig a mindennapi rituálék közé tartoznak. „A tévedések kiküszöbölésére: elengedhetetlen a kozmetikus szakemberrel való konzultáció, illetve a rendszeres tisztító kezelés sem árt. Ne sajnáljuk az időt és a pénzt erre, a bőrünk többszörösen meghálálja majd” – teszi hozzá. A mindennapi arcápolási rutin felépítése persze még szakmai segítséggel sem egyik napról a másikra történik, türelem kell hozzá, hogy kitapasztaljuk, melyik termék és hatóanyag a legmegfelelőbb a bőrünknek, és hány lépéses az a rutin, ami az életmódunkhoz is jól illeszkedik. Hiába alakítunk ugyanis ki a nagyobb siker reményében egy többlépéses rutint, ha hosszú távon sem időnk, sem türelmünk nem lesz végigcsinálni minden nap, akkor egy idő után fel fogjuk adni az egészet. Ki gondolta volna, hogy a bőrápolásban is ugyanolyan fontos az önismeret, mint az élet többi területén?

Nappali ragyogás lépésről lépésre

No, de kanyarodjunk vissza a nappali sminkhez. Mielőtt nekiesnénk az arcunknak az ecsettel, mindenképp érdemes előkészíteni a bőrünket. „A nyári melegben használhatunk első rétegként bázisokat, amelyek a helyükön tartják majd a többi kozmetikumot, segítenek abban, hogy a sminkünk minél tartósabb maradjon. Ezt kövesse egy alapos korrektorozás, ami elfedi a kényes részeket: az orrcimpák menti kipirosodást, a pattanásokat, a szem alatti karikákat. Majd következhet az egyik leglátványosabb lépés, az alapozás, a bőr egységesítése. Mindig figyeljünk az alapozónk színére, ellenőrizzük azt az állunk és a nyakunk mentén, válasszuk a bőrünkhöz legközelebb álló árnyalatot. Belülről kifelé haladó irányban, körkörös mozdulatokkal vigyük fel az alapozónkat. Én a „vékonyabb”, könnyedebb textúrájú termékeket kedvelem, mert ezek egyszerűbben rétegezhetőek, persze van, hogy erősebb fedésre van szükség. Végezetül finom, ütögető mozdulatokkal púderezzünk, leginkább a T-vonalat mattítsuk” – tanácsolja Éva, aki az alap termékek mellett még a szemöldökpor használatát és matt bronzosítót ajánl a kontúrozáshoz.

Férfismink: mítosz vagy valóság?

Persze jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy a férfismink mint olyan tényleg létezik-e, vagy csak egy jól csengő marketingfogásról van szó. A válasz röviden: létezik. Már csak abból kiindulva is elengedhetetlen, hogy különböző termékek használatáról legyen szó nők és férfiak esetében, mert a bőrük állaga teljesen eltérő: a férfiaké sokkal olajosabb, vastagabb és más a kollagéntartalma is, így különböző hatóanyagú termékek hatásosak számukra. Ami pedig a sminket illeti, Éva tapasztalatai szerint a mattító krém az, ami a férfiaknál sokat számít, aminek nagyon prózai oka van. „A férfiak jobban izzadnak, ezért, ahogy feljebb már említettem, nagyon fontos, hogy a rétegek a helyükön maradjanak” – mondja. Azt pedig, hogy a smink mennyire nem kizárólag női privilégium, jól bizonyítja, hogy a vezető szépségápolási márkák is felismerték a férfiakban rejlő potenciált, és egymás után dobják piacra azokat a népszerű termékeket, amik a férfiak arcbőréhez és igényeihez igazodva biztosítanak ápolt és magabiztos megjelenést a hétköznapokban – szinte észrevétlenül. A különbség ugyanis azokhoz a művészi alkotásokhoz képest, amiket RuPaul „Drag Queen leszek!” című műsorában láthatunk, hogy ezeket a termékeket mindennapi használatra tervezték, így szinte láthatatlanul varázsolnak tökéletes megjelenést.

Radojka Filákovity

Lássuk, mely termékek elengedhetetlenek a tökéletes nappali sminkhez:

 

GA-DE Everlasting Eyeliner | 5700 HUF

 

BPerfect LMD Master Palette Sminkpaletta | 11700 HUF

 

Estée Lauder Double Wear Water Fresh Alapozó | 14300 HUF

 

Erborian Infusion Rose Ajakápoló Olaj | 4990 HUF

 

Lancome Brow Densify Szemöldök Púder | 9490 HUF

 

A termékeket megtaláljátok a Marionnaud parfümériákban, vagy megrendelhetők online: www.marionnaud.hu

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin