Színes

Herstory – Raven, az orrkontúr királynője

A RuPaul’s Drag Race show neve többnyire még azoknak is ismerősen cseng – különösen közösségünk tagjai között –, akik soha életükben egy részt sem láttak belőle. Az eredetileg az Amerikai Egyesült Államokból induló, de azóta franchise keretében már Thaiföldön, Nagy-Britanniában, Chilében, Ausztráliában, Hollandiában, Spanyolországban, Kanadában és Olaszországban is saját életre kelt műsor lényege, hogy évadonként 10-13 drag queen epizódról epizódra feladatokat teljesítve, sokféle tehetségét megcsillogtatva – vagy éppen a feladat és az elvárások terhe alatt időnként összeomolva – a koronáért és többnyire jelentős pénznyereményért küzd.

Az eredeti, amerikai sorozat már 13 évadon van túl (mindegyik évad elérhető Magyarországról a Netflixen magyar felirattal is), és az All Stars évadokkal együtt számos győztes köszönheti világhírnevét és nemzetközi karrierjét a műsornak. Gondoljunk csak Sharon Needlesre, Bianca Del Rióra, Alaska Thunderfuckra, Trixie Mattelre, Bob The Drag Queenre, vagy éppen a legutóbbi évadból Symone-ra. Ám nemcsak a győzteseknek jut ki a rivaldafényből. Gottmik, Adore Delano, Katya, Manila Luzon, Latrice Royale, vagy Kim Chi csak néhány azok közül, akiket bár RuPaul nem koronázott meg, mégis hatalmas rajongói táborral, nem egy esetben zenei vagy éppen divatszakmai karrierrel rendelkeznek, a többszázezres, milliós közösségi médiás követői számokról nem is beszélve.

És utóbbiak közé tartozik szívem egyik csücske, Raven is. A 42 éves drag queen nevével elsősorban azok lehetnek tisztában, akik látták a show korai évadait is, hiszen Raven először a RuPaul’s Drag Race második évadában, majd az első All Stars évadban szerepelt.

 

 

Eredeti nevén David Petruschin Kalifornia államban született, egy orosz eredetű család öt gyermeke közül a legelsőként. Karrierje kezdetén David nappal MAC-kozmetikumok eladójaként és helyi színházi produkciók szabadúszó sminkeseként dolgozott, éjszaka pedig Phoenix néven go-go táncosként lépett fel klubokban. Drag pályafutása 2002-ben indult, a Raven nevet is ekkor választotta magának. A pontos dátum május tizedike és egy másik Drag Race alumnával, Mayhem Millerrel (RuPaul’s Drag Race tizedik évad és All Stars ötödik évad) együtt léptek fel először azon az estén. Mayhemmel azóta is legjobb barátok, és ugyanebbe a baráti körbe tartozik még többek között Morgan McMichaels (RuPaul’s Drag Race második évad és All Stars harmadik évad), illetve Delta Work (RuPaul’s Drag Race harmadik évad) is. Sok más drag queennel ellentétben Raven úgy sajátította el a drag fortélyait, hogy nem volt úgynevezett drag anyukája, aki mentorként, tanítóként segítette volna kezdeti szárnypróbálgatásait.

Raven legnagyobb erőssége – tanult szakmájából adódóan – mindig is a smink volt. A mai napig számos kezdő drag queen igyekszik elsajátítani technikáját. Orrkontúrja a névjegye, és úgy egyáltalán, amit művelni tud az arcával, attól nekem rendszeresen eláll a lélegzetem.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Raven (@itsravenhunty_) által megosztott bejegyzés

 

A producerek biztatására a RuPaul’s Drag Race-nek már az első évadába is jelentkezett, de nem válogatták be a kilenc induló közé, csak várólistára került – arra az esetre, ha valaki mégsem tudta volna vállalni a forgatást. A 2010. február elsején induló második évadban azonban már feltűnt, egyike volt a 12 versenyzőnek. Bár az évad nem indult könnyen számára, hiszen a második és harmadik epizódban is bekerült a két legrosszabb teljesítményt nyújtó bottom 2 közé, lipsync for your life teljesítményével versenyben maradt, méghozzá olyan magas színvonalat hozva, hogy egészen az évad végi döntőig jutott és csak a végső győztes, Tyra Sanchez tudta felülmúlni.

Hasonlóan közel került a koronához az első All Stars évadban is, amely sokak számára elsősorban arról emlékezetes, milyen borzalmas volt. A 14, javarészt már akkor legendás, az első négy eredeti évad legjobbjaiból kiválogatott drag queennek ugyanis párokban kellett versenyeznie. Raven a szintén második évadból ismert Jujubee-vel állt össze (Jujubee aztán feltűnt nemrég az ötödik All Stars évadban is), és a legeslegvégén ismét a színpadról kellett végignéznie, ahogy a zsűri elnöke, RuPaul nem őt, hanem egy másik versenyzőt választ az évad győzteséül: Chad Michaels (Morgan McMichaels drag anyukája) lett a befutó.

 

 

Persze a szélesebb nyilvánosság által is látható és élvezhető dragkarrierje nem állt itt meg. Raven „professzorként” asszisztált a RuPaul’s Drag U mindhárom évadához, valamint a RuPaul’s Drag Race hatodik évadától kezdve Rajával közösen elindult a Fashion Photo RuView című YouTube-műsoruk (a WOWPresents csatornáján), amelynek lényege, hogy epizódról epizódra értékelik a versenyzők kifutóra vitt ruháit. A rendszer pofonegyszerű: rövid értékelés után az adott outfit vagy bootot kap tőlük (amelyik nem tetszik nekik), vagy tootot (amelyik tetszik). Idővel megjelent a shoot is arra, amelyik nagyon tetszik, és felbukkantak félmegoldások, mint a noot (meh). Ezek a Ruview-k sokáig a legkedvencebb dolgaim voltak az egész interneten, elképesztő viccesen oltották egymást és a versenyzőket, de nem fogok hazudni, így a tizenharmadik évadra már kicsit monotonná vált, mintha csak kötelességtudatból csinálnák az egészet. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy a koronavírus-járvány miatt otthonról, videóhíváson keresztül készítik, ami valószínűleg szintén sokat elvesz a kémiából.

Raven sminktudását nemcsak saját évadaiban forgathatta bele a RuPaul’s Drag Race-be, hiszen a kilencedik évad óta ő sminkeli magát RuPault is. Munkáját többször is Primetime Emmy-díjra jelölték (2018, 2020, 2021), és 2020-ban győzött is, megkoronázva ezzel több évtizedes karrierjét.

Waliduda Dániel

Instagram: @waliduda

Ez a cikk a Humen Magazin novemberi számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin