Nagyvilág

Az anglikán egyház megkezdi az azonos nemű párok megáldását

 

Az anglikán egyházban akár már jövő évtől kérhetnek az azonos nemű párok áldásosztó szertartást, házasodniuk viszont nem lehet – írja a BBC.

A szertartások ugyan nem hivatalos esküvők lesznek, de lehet majd gyűrűt viselni, imádkozni, tartalmazza majd a pap áldását és konfettit is. A szertartások kísérleti jelleggel történő támogatására vonatkozó módosítás egy szavazattal ment át az egyházi zsinaton.

Az anglikán egyház továbbra is azt vallja, hogy a házasság férfi és nő között köttetik. Idén februárban azonban arról döntött a zsinat, hogy mégis megáldhatja a pap az azonos nemű párokat. Ennek mikéntjéről szavaztak most.

Az áldáskérés szolgáltatásként lesz elérhető az egyházban, így nem csak azt lehet kérni a helyi tiszteletestől, hogy egy hagyományos mise alkalmával imádkozzon a párért, vagy megáldja őket, hanem esküvőszerű ceremóniát is lehet igényelni. A ceremónia azonban nem fog hivatalos egyházi esküvőnek számítani.

Oxford püspöke, Stephen Croft, aki az egyház álláspontjának megváltoztatásáért kampányolt, azt mondja, „nagyon örül”. „Remélem, hogy hasonló öröm és megerősítés lesz, és azok, akik eljönnek, hogy fogadják ezeket az imákat, úgy érzik majd, hogy teljes mértékben befogadták őket az egyház életébe” – tette hozzá.

Jayne Ozanne, az anglikán egyház általános zsinatának egyik prominens LMBTQ-aktivistája felszólította az egyházat, hogy változtasson álláspontján, és tegye lehetővé az azonos nemű párok házasságkötését.

„Az anglikán egyház továbbra is mélyen homofób, bármit is mondjanak a püspökök és érsekek” – nyilatkozta. „Attól tartok, hogy a nemzet nagy része szerint az anglikán egyház bántalmazó, képmutató és érzéketlen – és sajnos igazuk van”.

Eközben a konzervatív papság „sorsfordító” pillanatnak nevezte az eseményt. Szerintük mindez csak az egyházon belüli ellentétek elmélyüléséhez vezet, és hogy a helyi tiszteletesek úgy érezhetik majd, hogy a püspökeik magukra hagyták őket.

A nem hivatalos esküvői ceremónia elvégzésére egyetlen papot sem fognak kötelezni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin