Nagyvilág

Anglikán püspök kampányol az azonos nemű párok házassága mellett

John Inge anglikán püspök /Fotó: churchofengland.org

 

John Inge, Worcester püspöke nyílt levélben kérte az egyházat, hogy gondolják újra az LMBTQ-ellenes egyházi politikát. „Eljött az ideje, hogy az anglikán egyház ünnepelje és megtisztelje a monogám, hűséges azonos nemű kapcsolatokat” – írja a püspök.

Inge azt is leírja, megérti, hogy sokan úgy gondolják, az ő feladata az, hogy betartassa az egyház doktrináit, és ő ezt is teszi, ugyanakkor sürgetheti ezen doktrinák megváltoztatását. „Nem adnék össze templomban egy azonos nemű párt, mint ahogyan nem vettem volna részt egy nő püspökké szentelésében sem, mielőtt az anglikán egyház ezt engedélyezte volna. Azonban amellett érveltem, hogy el kell térni attól, amit a Szentírás és az egyház hagyománya évszázadokon át általános felfogásként követelt meg.”

A püspök a levélben részletesen megindokolja, hogy szerinte az azonos nemű párok házassága miért nem „természeténél fogva bűnös” dolog. Azt írja, számos monogám, hűséges, jó kapcsolatot figyelt meg azonos nemű párok között, ezért nem hiszi, hogy ez bűnös dolog kellene, hogy legyen.

„Kénytelen voltam feltenni magamnak a kérdést: hogyan lehet az egyház tanítása jó hír az Isten képmására teremtett meleg embereknek? Kötelességemnek érzem, hogy – meglehetősen későn – azt mondjam, hogy nem az.” 

A püspök bocsánatot is kért az LMBTQ-közösségtől: „Bocsánatot kérek mindazoktól, akiket hallgatásommal a múltban megbántottam. Visszafogottságomat az egyház egysége iránti elkötelezettség motiválta.”

Az Ozanne Alapítvány vallási szervezetekkel dolgozik a szexuális vagy nemi alapú diszkrimináció megszüntetésén. Igazgatója, Jayne Ozanne a PinkNewsnak elmondta, hogy üdvözli a püspök „egyértelmű” kiállását az azonos nemű párok házassága mellett és a bocsánatkérésért is hálás. Ugyanakkor továbbra is úgy gondolja, az egyházi méltóságok nem tesznek meg minden tőlük telhetőt. Szerinte az egyház továbbra sem hajlandó felismerni, hogy LMBTQ-életeket sodornak veszélybe a jelenlegi tanításokkal és ezen a püspök levele sem változtat.

Egy 2022-es felmérés szerint egyébként az anglikán egyház tagjainak 55%-a támogatná az azonos neműek házasságát. Két évvel korábban ez még csak 48% volt.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin