Nagyvilág

Attrocitásoktól mentesen zajlanak az idei lengyel pride felvonulások

Hosszú évek erőszakos cselekményei után a hétvégén két lengyelországi pride felvonulás is békésen zajlott le. A résztvevők és a szervezők kitartó aktivizmusuknak tulajdonítják, hogy „megváltozott a valóság”.

Katowicében szombaton hatodik alkalommal rendezték meg a felvonulást, amelyen mintegy négyezren vettek részt.

A szolidaritásból az ukrajnai Odessza városával közösen tartott felvonulás idejére eredetileg a Fundacja Pro nevű, homo- és transzfób, valamint abortuszellenes csoport ellentüntetést ígért be, ám Katowice polgármestere a „biztonság és a közrend védelme érdekében” megtiltotta a csoportnak, hogy ott legyen a pride felvonuláson.

Bár a polgármester utasítását a bíróság hatályon kívül helyezte, a Fundacja Pro mindössze néhány tagja jelent meg szombaton, és minden békésen zajlott, annak ellenére, hogy a csoport transzparensei az LMBTQ-közösséget a pedofilokkal tették egyenlővé.

A Katowice Pride szervezője, Przemysław Walas a Notes From Polandnak elmondta, hogy a felvonulás „lehetőséget adott a közösségnek, hogy biztonságban és jól érezze magát„, és hogy emlékeztesse „városunkat, a régiót és egész Lengyelországot, hogy itt vagyunk, hogy nem fogunk eltűnni, mert valakinek gondot okoz elfogadni, hogy a világ nem fekete-fehér„.

 

 

Hasonló fordulat történt a Lublin városában tartott pride felvonuláson is, amely szintén erőszak nélkül zajlott le, annak ellenére, hogy az elmúlt években többször is a célpontba került – és nemcsak a Lublin Pride, hanem számos más város pride rendezvénye is. Így ki lehet jelenteni, hogy az idei beszámolók üdítő kivételek és remélhetőleg egy új trend első „fecskéi”.

 

Kövekkel támadtak a pride felvonulásra Lengyelországban

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin