Nagyvilág

Arab fiataloknak nyitnak LMBTQ menedékhelyet Izraelben

 

Az izraeli jóléti és szociális minisztérium jelentette be a döntést, miszerint menedékházat nyitnak az arab-izraeli LMBTQ fiataloknak. A The Jerusalem Post beszámolója szerint további kettő lakóközpont létrehozását is tervezik Haifában, ahol a közösséghez tartozó felnőttek kaphatnak segítséget.

Azok az arab fiatalok, akik szükséglakást igényeltek, eddig csak olyan szociális központokat kereshettek fel, ahol nagyrészt csak zsidó-izraeli szociális munkások dolgoznak, így a legtöbb esetben nyelvi problémák akadályozták a segítségnyújtást.

Ibtisam Mara’ana, a Kneszet, az izraeli parlament képviselője, aki régóta szorgalmazta egy ilyen központ létrehozását, elmondta, hogy hosszasan beszélgetett a közösség tagjaival, hogy megtudja, pontosan mire lenne a legnagyobb szükségük. Hozzátette: „Én vagyok az egyetlen arab Kneszet-tag, aki még a megválasztása előtt is az LMBTQ-közösség érdekeit képviselte. Remélem, hogy ez a központ megtöri majd mindazt a tabut, ami eddig jelen volt az arab társadalomban a közösséggel kapcsolatban, és segítheti ezeket a fiatalokat, hogy megkapják azt az elismerést és legitimitást, amit megérdemelnek.”

Az új menedékházat olyan területen nyitják meg, ahol az arab populáció nagyobb arányban van jelen Izraelben, de konkrét helyszínről még nem született döntés. Azt viszont már bizonyosan tudni lehet, hogy hat hónapon belül tervezik a nyitást.

Míg a fiatalok részére nyíló központ főleg a nyelvi nehézségek megoldására szolgál, a felnőttek részére alapított létesítmények ideiglenes szállást fognak nyújtani azoknak az arab LMBTQ-embereknek, akik a legnagyobb veszélyben vannak a saját környezetükben.

A Knesszet azzal is indokolta a döntést, hogy szeretnék megelőzni a 2019-eshez hasonló eseményeket, amikor egy 16 éves fiút késeltek és vertek meg a saját testvérei egy arab-izraeli településen, Tamrában, amikor kilépett egy melegeknek fenntartott hosztelből.

Ibtisam nőként is nagyon fontosnak tartja a fellépést mindenféle hátrányos megkülönböztetés és erőszakos cselekmény ellen: „Ezeket az embereket kidobták a saját otthonaikból, és szexuálisan, fizikálisan és verbálisan és bántalmazták őket. A cél az, hogy egy komfortos helyet biztosítsunk nekik, ahol alhatnak, ételt kapnak, és gondoskodnak róluk.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin