Hírek

Egyre többen támogatják az egyenlő házasságot az anglikán egyházban

Egy friss felmérés szerint mostanra többen támogatják az egyenlő házasságot az anglikán egyházban, mint ahányan ellenzik.

 

 

A felmérést az egyenlőséget hirdető Ozanne alapítvány készítette az elmúlt két hétben, és azt találták, hogy az anglikán egyház híveinek 48 százaléka tartja helyesnek az azonos neműek házasságát, míg csupán 34 százalékuk vallotta az ellenkezőjét. Az egyenlő házasság támogatása az egyházon belül erősebbnek bizonyult a nők és a fiatalabb korosztály körében. A felmérésben részt vett anglikán nők 53 százaléka támogatta az azonos neműek házasságát, míg az anglikán férfiak között 41 százalék osztotta ezt a véleményt – írja a Pink News.

Mindeközben a hatvanöt év felettiek 30 százaléka támogatta a házassági egyenlőséget, és 48 százaléka tartotta helytelennek. A 25 és 49 év közöttiek körében pedig 71 százalék értett egyet az egyenlő házassági jogokkal, és csupán 17 százalékuk ellenezte.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az 50 és 65 év közöttiek mostanra nagyobb arányban támogatják az azonos neműek házasságát, összesen 52 százalékkal, miközben csupán 30 százalékuk ellenzi.

A felmérésben Nagy-Britannia szerte az anglikán egyház 5169 tagja vett részt, amelybe beletartozott 1171 fő Angliából is. Az is kiderült, hogy a Londonban élő hívők nagyobb arányban támogatták az egyenlő házasságot, ami a válaszadók 68 százalékát jelentette.

A korosztályokat tekintve a 18 és 24 év közöttiektől érkeztek a legelfogadóbb válaszok, pontosabban 74 százalékuk vallott pozitív nézeteket a témában.

A felmérés bebizonyította, hogy a hozzáállás igencsak változóban van az anglikán egyházon belül, ahol 2013-ban csupán az emberek 38 százaléka értett egyet az egyenlő házassággal. Az anglikánok közötti támogatás az azonos neműek házassága iránt is három százalékkal nőtt a 2016-os eredményekhez képest.

Noha az anglikán egyházban jelentős növekedést mutattak az azonos neműek házasságának támogatása kapcsán, a hívők még mindig le vannak maradva az Egyesült Királyság általános lakosságától, ahol 60 százalék támogatja azt.

Az alapítvány vezetője, Jayne Ozanne, aki az LMBTQ-közösség elfogadásáért kampányol az anglikán egyházon belül, azt mondta, hogy a felmérés megmutatja: mostanra kisebbségbe kerültek azok, akik ellenzik az azonos neműek házasságát.

„Ez azt mutatja, hogy az anglikán egyháznak sürgősen fel kell ismernie és tiszteletben kell tartania a hívők véleményét, amely az idő múlásával folyamatosan változik. Azzal, hogy úgy tesznek, mintha ez egy olyan kérdés lenne, amelyről sokan még nem alakították ki a véleményüket, valójában csak félreértelmezik, mi is történik a gyülekezetük soraiban”

– mondta Ozanne.

A liverpooli püspök és egyben az Ozanne alapítvány elnöke, Paul Bayes a következőt gondolja az eredményről:

„Ezek az eredmények kihívást nyújtanak számunkra az anglikán egyház vezetésén belül, azért, hogy megértsük azoknak az embereknek a véleményét és nézetét, akiket szolgálunk. A hozzáállások is nagyon gyorsan változnak, és nyitottnak kell lennünk arra, amit a Szentlélek rajtuk keresztül akar üzenni nekünk, amennyiben tényleges tanúi akarunk lenni Isten szeretetének a nemzet iránt.”

A felmérés eredményeit csupán néhány héttel azután tették közzé, hogy az anglikán egyház bocsánatot kért, amiért korábban kijelentette, hogy a szexuális kapcsolat csakis a házas, heteroszexuális pároknak jár.

A püspöki tanács ragaszkodott ahhoz a kijelentéséhez, hogy a szexuális kapcsolatnak csakis a heteroszexuális házasságon belül van helye, és a heteró vagy azonos nemű pároknak, akik bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek, önmegtartóztató életmódot kell folytatniuk.

 

Elhunyt párjától kapott Valentin-napi üzenetet a nyolcvanas évek popsztárjából lett meleg pap

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb