Kultúra

Amikor a négy fal között sem élheted meg a szerelmet – Szótlan szeretet

 

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében kerül bemutatásra a Szótlan szeretet című német-lengyel dokumentumfilm, amely a vidéki Lengyelországban játszódik napjainkban, és amelyben az elárvult testvérét örökbefogadó Agának kell teljes titokban tartania barátnője iránt táplált szerelmét.

Aga Németországban él és dolgozik, de amikor édesanyja meghal, hazautazik Lengyelországba, hogy árván maradt öccsének nevelőszülője lehessen. Az ember azt hinné, hogy testvérek esetében ez teljesen magától értetődő, természetes dolog, ami elé a jog sem gördít akadályokat, de ez egyáltalán nem így van, a nőre egy hosszadalmas procedúra vár újabb és újabb meghallgatásokkal. Egy virágboltban helyezkedik el, miközben próbál otthon is helyt állni, ami nem könnyű, mert kamaszkorú öccse gyászol és lázad.

Németországban maradt barátnője az egyetlen támasza, aki lelket önt belé ebben a nehéz időszakban. Majka valamivel idősebb nála, határozott, vagány, szókimondó nő. Vendégségbe érkezve hozzájuk szépen, lassan elnyeri Milosz (aki korábban is ismerte és kedvelte őt) feltétlen bizalmát és szeretetét, szinte észrevétlenül válik családtaggá. Részt vesz a nevelésében, meghallgatja, beszélget, focizik vele, tanácsokat ad neki, próbálja terelgetni a kamaszkor rögös útján. Mondhatni, teljes értékű szülőként van jelen az életében.

 

 

A két barátnő Milosz előtt nem fedi fel szerelmét, és bár beszélnek vele ezekről a dolgokról, inkább arra kíváncsiak, hogy a fiú mit tud és gondol úgy általában erről. Nincs ölelés, nincs csók, nincs kézenfogva andalgás, nincsenek intim pillanatok, a fiú és a nagyvilág előtt ők csak két barátnő. Pontosan tudják, mit kockáztatnak azzal, ha titkuk kiderül, ezért kerülnek minden gyanúra okot adó megnyilvánulást.

Azt pedig, hogy mire számíthatnak, közvetett módon tudjuk meg. A tévéből halljuk a kormányzati álláspontot, amire ráerősít a templomban a pap beszéde. Ebből a szempontból talán a legfontosabb elem a tánc, amit Miloszék az iskolában adnak majd elő a ballagáson. A betanítást végző testnevelőtanár a bizonytalanul, esetlenül mozgó fiúra folyamatosan nyomást gyakorol és gyakorlatilag ő lesz az, aki felmondja a leckét, vagyis azt, amit Lengyelországban a család jelentőségéről, az élet kihívásairól, a férfiak és nők szerepről, illetve helyéről gondolni illik az állampolgároknak.

Agneszka és Majka hoznak egy döntést, együtt maradnak és közösen nevelik a fiút, ehhez azonban a gyámhatóság előtt Milosz nővérének hazudnia kell. Nem tudni, meddig tartható ez a kapcsolat titokban, ezt a felfokozott érzelmi állapotot, a felszín alatt meghúzódó feszültséget kapja el a kamera, ami csak megfigyel, bemutat, nincsenek kérdések, sem kommentár. A szereplők élik az életüket, mi pedig egyfajta külső szemlélőként vagyunk ott velük. A béke és harmónia olykor megbomlik, ám ezek a viták sokkal inkább szólnak a lehetetlen helyzetnek, mintsem az adott pillanatnak.

 

A Szótlan szeretet több szempontból is különleges. Egyrészt nem szembesíti a nézőt direkt módon a Lengyelországban uralkodó állapotokkal, másrészt cselekménye egyfajta előzménynek, felvezetésnek fogható fel, hiszen a szereplőkre még csak ezután várnak majd az igazi megpróbáltatások. Elsősorban a ki nem mondott szavakról, illetve a ki nem mutatott (mutatható) érzelmekről szól, és olyasfajta lelkiállapotot mutat be, mint amikor valaki fejest ugrik egy szikláról a mélybe, ismerve a veszélyeket, de bízva a túlélésben.

Az operatőrként végzett Marek Kozakiewicz debütáló dokumentumfilmjét nagy sikerrel vetítették a Hot Docs (Torontó), az IDFA (Amszterdam), Visions du Réel (Nyon. Svájc), a DOK Leipzig és a Millenium Docs Against Gravity (Lengyelország) fesztiválokon, nálunk a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál nemzetközi versenyprogramjában indul a Légy boldog! szekcióban nyolcadmagával.

Megtekintésére Budapesten január 26-án, 27-én és 28-án lesz lehetőség a Cinema City Mammut moziban, míg Debrecenben január 20-án, Pécsen, Szegeden, Szombathelyen január 27-én, Szolnokon, Veszprémben és Jászberényben január 28-án látható.

Hujber Ádám

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin