Hírek

Akit a hangja alapján melegnek gondolnak, az hátránnyal indul egy állásinterjún

 

Tavaly decemberben publikálták a Psychology of Women Querterly lapban azt a tanulmányt, ami összefüggést mutat ki a szexuális orientáción alapuló diszkrimináció és a beszélő hangja között.

A kísérlethez elsőként rögzítették 12 férfi és 18 nő hangját, akik mindannyian ugyanazt az állásinterjúhoz kapcsolódó szöveget mondták fel. Egy másik csoporttal végighallgattatták a rögzített szövegeket, és a csopot két-két olyan férfit és nőt azonosított, akiket a hangjuk alapján melegnek és leszbikusnak ítéltek, ahogy két-két olyan férfit és nőt is, akiket pedig egyértelműen heteroszexuálisnak.

Ezután 340 heteroszexuális személynek játszották le a felvételeket úgy, hogy nem közölték velük, az előző csoport kiket ítélt meg az orientációjuk szerint pusztán a hangjuk alapján. A 340 főnek az volt a feladata, hogy értékeljék a képzeletbeli állásra jelentkezőket.

A kutatók azt találták, hogy azokat, akiket az előző csoport a hangjuk alapján melegnek vagy leszbikusnak ítélt, azokat az “interjúztatók” kevésbé találták alkalmasnak a munkakör betöltésére, és meglepő módon a leszbikusként elkönyvelt jelentkezőket még inkább diszkriminálták a hangjuk alapján. A tanulmány egyik szerzője, az angliai University of  Surrey-n oktató szociálpszichológus, Fabio Fasoli a Psy Postnak ezt így indokolta:

“Létező sztereotípia a “meleges hang” és ez hatással van az emberek benyomásaira és reakcióira. Az emberi hang ezzel a diszkrimináció egyfajta puhább formáját váltja ki egy interjú során. És bár nincs kialakult sztereotípia a leszbikus nők hangját illetően, mégis azok esetében magasabb a diszkrimináció esélye, akiknek a hangját leszbikusnak ítélik.”

 

A tanulmány eredményei szerint az LMBTQ embereket egy állásinterjú során már azelőtt diszkrimináció érheti, hogy egyáltalán valós információval rendelkeznének a másik oldalon az orientációjáról.

Fasoli szerint az emberek eleve következtetéseket vonnak le másokkal kapcsolatban a hangjuk alapján, és ez ösztönözte őket a kísérlet elvégzésére. Az eredményeiket tekintve egyáltalán nem meglepő, hogy a meleg férfiak munkahelyi környezetben változtatnak a testbeszédükön.

 

 

A meleg férfiak munkahelyi környezetben változtatnak a testbeszéden

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin