Nagyvilág

A YouTube törölne egy amerikai videót, mert sérti az orosz melegellenes törvényt

A YouTube felszólította az Egyesült Államokban élő Felix Glukmant, hogy távolítsa el a „Hogyan jöttem rá, hogy meleg vagyok” című videóját, mert az sérti az orosz törvényeket. Glukman erről a Facebook-oldalán számolt be, írja a Novaja Gazeta.

„Ha nem távolítja el a tartalmat, a Google kénytelen lehet blokkolni a tartalmat – A YouTube jogi csapata kedvesen tájékoztat” – írja Gluckman. A 2019 júniusában közzétett videóban Gluckman a saját orientációjának elfogadásával kapcsolatos tapasztalatairól beszél, és egy olyan könyvet ajánl, amely másoknak is segíthet ebben.

“A videóban egyébként arról beszélek, hogy tinédzserként tisztában voltam a szexuális orientációmmal, és hogy a preferenciáim már gyerekként is megnyilvánultak” – magyarázta a vlogger, hozzátéve, hogy a videónak két év alatt mindössze 45 ezer megtekintést sikerült összegyűjtenie.

Glukman megjegyzi, hogy 2017 óta nem él Oroszországban, és a videót akkor vette fel, amikor Miamiban tartózkodott. Emiatt nem érti, mi köze lenne az orosz hatóságoknak a videójához.

Glukman a Roszkomnadzor közleményét idézte, amely szerint a 2019 júliusában közzétett videó sérti az „Információról, az információs technológiáról és az információ védelméről” szóló 149-FZ számú orosz szövetségi törvényt. A kvázi cenzori hivatalként működő Roszkomnadzor óriási befolyással bír Oroszországban, a Kreml széleskörű hatáskörrel ruházta fel. Hatóságként korlátozhatja, milyen tartalmakat láthatnak az állampolgárok, miközben bírságokkal és tiltásokkal fojtogatja a technológiai vállalatokat és a médiát.

A Roszkomnadzor közbenjárására a videót a vlagyivosztoki kerületi bíróság döntése alapján 2021. november 26-án felvették azon médiatartalmak nyilvántartásába, amelyek terjesztése Oroszországban tilos.

A Novaja Gazeta lapnak nyilatkozva a vlogger elmondta, hogy a YouTube nem jelölte meg azt a határidőt, amelyen belül el kell távolítania a videót. Gluckman azt tervezi, hogy válaszlevelet ír a YouTube-nak.

Az orosz viszonyokra jellemző, hogy a Novaja Gazeta lábjegyzetben közli, hogy sem a videót, sem a Gluckman közösségi médiás posztját nem linkelhetik, mert akkor máris megsértenék a “melegpropaganda-ellenes” törvényt.

 

 

 

Az orosz bíróság szerint melegpropaganda, ha két férfi együtt érkezik egy zenei gálára

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin