Itthon

A Velencei Filmfesztiválon versenyez Vermes Dorka queer témájú filmje

Árni
Árni. Fotó: Zerocom

Érzelmi sivárságról, intimitáskeresésről és a magány elől való menekülési kísérletekről mesél egy érzékeny, madáralkatú cirkuszi munkás történetén keresztül Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni.

A történet szerint a madáralkatú Árni egy vidéken turnézó, szakadt vándorcirkusz mindeneseként dolgozik. A társulatot egy család alkotja, ahol Árni az egyetlen kívülálló. A fiú monoton rutin szerint, szerzetesi egyszerűséggel éli a napjait: gondozza a cirkuszi állatokat és elvégzi a család által rábízott feladatokat. A cirkuszba egy nap új piton érkezik. Az állat felkelti Árni kíváncsiságát, és ahogy elkezdi megszelídíteni, a folyamat egyre erősebb hatással lesz rá.

A filmet, melynek kreatív producere Tarr Béla, a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatják be a Biennale College Cinema szekcióban. Az Árni versenyben van a Queer Lion díjért, mellyel minden évben a legjobb LMBTQ témájú filmet jutalmazzák.

A díjat idén már 17. alkalommal ítélik oda, eddig olyan alkotásokat díjaztak, mint a Dán lány (Tom Hopper) vagy a Philomena (Stephen Frears), de szerepelt a versenyprogramban például A bálna is, mely később Oscar-díjat hozott Brendan Fraser színésznek. Idén az Árni többek között Bradley Cooper illetve Luc Besson filmjei között versenyez a Queer Lionért.

Több száz pályázó közül választották be a Biennale College Cinema inkubátorába

Vermes Dorka, a Freeszfe egykori filmrendező hallgatója kezdetben diplomafilmnek szánta Árni történetét. A fejlesztési folyamat előrehaladtával azonban világossá vált számára, hogy Árni karaktere egy nagyjátékfilm formájában tudna a leginkább kibontakozni.

Árni alakját a film főszereplője, Turi Péter ihlette, aki civilben is barátja a rendezőnek. „Péter azonnal megragadott a személyiségével: egy rendkívül érzékeny, intelligens ember, aki ezekkel a kvalitásaival egyértelműen kitűnik a környezetéből, mégis van benne valamilyen nehezen megragadható vonzódás a sötétséghez és a veszélyhez is, ami rendkívül komplexszé teszi őt. Végtelenül izgalmasnak találom a sajátos, törékeny megjelenését is, különösen egy archaikusan patriarchális világba helyezve, ahol már csak emiatt a tisztán látható sebezhetősége miatt is provokatív a környezete számára” – mondja Vermes Dorka.

A film a Biennale College Cinema inkubátor programjában vett részt, több száz pályázó közül választotta be a kuratórium az első- és másodfilmes rendezőket segítő projektbe.

A címszerepet alakító Turi Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, akinek ez az első nagyjátékfilmje.

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin