Kultúra

Először nyerte transznemű nő Cannes-ban a legjobb színésznőnek járó díjat

fotó: AFP

Jacques Audiard filmje, az Emilia Pérez egy mexikóvárosi ügyvédnő, Rita (Zoe Saldaña) történetét követi nyomon, akit a drogkartell vezetője, Manitas (a transznemű Karla Sofía Gascón alakításában) egy szokatlan kéréssel bérel fel. Arra kéri, hogy segítsen neki elmenekülni az országból a gyerekeivel és a feleségével, Jessivel (Selena Gomez) együtt, hogy külföldön nemi megerősítő műtétre mehessen és nőként élhessen.

Május 25-én a 77. cannes-i fesztiválon a legjobb női alakítás díját a film női szereplőgárdájának – Adriana Paz, Karla Sofía Gascón, Selena Gomez, Zoë Saldana – ítélték. A zsűri elnöke, a tavalyi Barbie című filmet rendező Greta Gerwig így magyarázta a megosztott díj mögötti elgondolást: „Nők együtt – ez az, amit jutalmazni akartunk, amikor erről a díjról döntöttünk” – mondta a The Hollywood Reporternek. „Mindegyikük kiemelkedő, de együtt mindent felülmúlnak”.

A szereplőgárda nevében Karla Sofía Gascón vette át az elismerést, amit személyében először nyert el transznemű nő. A díjat minden transznemű embernek ajánlotta, „akik oly sokat szenvednek, és akiknek meg kell őrizniük a hitet, hogy a változás lehetséges”.

Az idei Queer Pálmát a román rendező, Emanuel Pârvu filmje, a Trei kilometri până la capătul lumii (Három kilométer a világ végéig) kapta.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin