Nagyvilág

A tajvani bácsi, aki 40 éven át harcolt az egyenlő házasságért – és sikerrel járt

 

A Time magazin idén is összeállította a világ 100 legbefolyásosabb emberének a listáján. A névsorban ott találjuk a tajvani Chi Chia-weit, aki több mint 40 éven át harcolt az egyenlő házasságért.

Még javában tartott a tekintélyelvű rendszer Tajvanon, amikor Chi Chia-wei 1986 márciusában coming outolt egy országos televízióban – hazájában elsőként vállalva a nyilvánosságot. Még abban az évben kérvényezte a bíróságtól, hogy az azonos nemű párok is házasodhassanak. A beadványát elutasították, majd a hatalom mondvacsinált indokokkal gyorsan letartóztatta. 162 napot töltött börtönben, mielőtt szabadon engedték, ezután hazája első és sokáig egyetlen HIV/AIDS aktivistájaként dolgozott. 1988-ban ismerte meg jelenlegi párját, és az évek során többször kérvényezte, hogy az állam ismerje el a házasságát.

 

 

A demokratikus átalakulás során 1996-ban tartották az első szabad elnökválasztást Tajvanon, de Chi beadványait ezután is rendre elutasították. Amikor ez 2013-ban is megismétlődött, akkor az alkotmánybírósághoz fordult. 2017. március 24-én a bíróság meghallgatást tartott, ahol Chi így kezdte a beszédét:

„A mai meghallgatást várom 41 éve, 6 hónapja és 24 napja. Nem hallgattam jogot. Ezért pár egyszerű alapelvvel kezdeném. A homoszexualitás orvosi szempontból normális és elfogadott. A házasság normális és elfogadott. Akkor a normális és elfogadott emberek miért nem élhetnek a normális és elfogadott házasságban?”

 

 

A hosszú jogi csatározás végén a testület kimondta: alkotmányellenes az azonos nemű párok kizárása a házasság intézményéből. Egyúttal felszólították a törvényhozást, hogy két éven belül rendezzék jogilag a helyzetet, más esetben a határidő lejártával automatikusan lehetővé válik számukra is az egybekelés.

A tajvani belpolitika nehezen jutott elhatározásra, szinte az utolsó pillanatban fogadta el a parlament az egyenlő házasságot, Ázsiában elsőként. A Time százas listájára Chi Chia-wei mellett egyébként a tajvani elnök, Caj Jing-ven is felkerült, akit ellenfelei rendre támadnak amiatt, hogy kiáll az LMBTQ-jogok mellett.

 

 

Budapest LMBTQ arcáról készített műsort a tajvani rádió

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin