Hírek

Homofóbok támadják Tajvan LMBTQ-barát elnökét a választásokhoz közeledve

Tajvan elnökét, akinek segítségével a szigetországban létrejöhetett 2019-ben a házassági egyenlőség, több homofób álhírrel támadják a következő elnökválasztás előtt.

2019. május 17-én, a Homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnapon Tajvan lett az első ázsiai ország, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát. Az előterjesztést az ország elnöke, a Demokratikus Progresszív Párt (DPP) tagja, Caj Jing-ven vitte át a törvényhozáson, annak ellenére, hogy a 2018 novemberi népszavazáson a lakosság 72 százaléka szavazott az azonos neműek házassága ellen – ugyanakkor a legfelsőbb bíróság már korábban kimondta, hogy alkotmányellenes az egyenlő házasság tiltása – írja a Pink News.

 

Caj Jing-ven

 

Most viszont, hogy január 11-én elnökválasztást tartanak az ázsiai országban, Caj Jing-venről több homofób álhír is megjelent, amelyekkel ellenfelei és rosszakarói próbálják meggyőzni az ország lakosságát, hogy ne szavazzanak rá. A bejegyzéseket a Line nevű alkalmazáson keresztül osztják meg, amely nagy népszerűségre tett szert Tajvanon, valamint a Facebook is bővelkedik álhírekben az elnökasszonyról.

Az egyik bejegyzés például azt állítja, hogy a DPP szponzorálta és egyben egy vagyont költött a Tajpej Pride megszervezésére. A bejegyzés mellé egy olyan fényképet mellékeltek, amelyen szinte egy szál semmiben lévő férfiakat kaptak lencsevégre.

„Ön szeretné, hogy a gyereke is ilyen legyen? Így fogja eldönteni, kinek adja a szavazatát?” – olvasható a Facebook-bejegyzésben.

A 2019-es Tajvan Pride egyben annak megünneplése is volt, hogy az országban legalizálták az azonos neműek házasságát – több mint 200 ezren vonultak fel Tajpej utcáin, 50 ezerrel többen, mint a korábbi években. Az egyik első tajvani azonos nemű házaspár pedig éppen Budapesten töltötte a nászútját.

A helyi pride szervezését ismerő weboldal szerint azonban minden pénzt, amelyet a rendezvényre költöttek, a szervezők gyűjtöttek, és a szponzorok nem tartoztak egyik politikai párthoz sem.

Egy másik bejegyzés azzal próbálta rávenni a szavazókat, hogy forduljanak Caj Jing-ven ellen, hogy ha unokákat szeretnének, akkor semmiképpen se szavazzanak rá, vagy a Demokratikus Progresszív Pártra. És természetesen akadtak olyanok is, akik a politikus magánéletében kezdtek vájkálni, és egyenesen azt állították, hogy Caj Jing-ven biztosan leszbikus, hiszen nem házas.

A CNA értesülései szerint mindent elkövetnek a tajvani hivatalok, hogy töröljék az álhíreket és hamis profilokat a január tizenegyedikei választás miatt. Ezzel is próbálják kiküszöbölni, hogy a hazugságok befolyásolják a lakosságot a szavazást illetően.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb