Itthon

A svédek szerint homofób pártnak nincs helye az Európai Néppártban

Az Európai Parlament ülésterme Brüsszelben / fotó: Massimo Parisi

 

Svéd politikusok szerint az volt az utolsó csepp, hogy megbüntették a Meseország mindenkié kiadóját. Véleményük szerint emiatt a Fidesznek nincs tovább helye az Európai Néppártban.

A svéd Kereszténydemokraták nevű párt, valamint a jobbközép, liberális konzervatív Mérsékelt Párt is az Európai Néppárt (EPP) tagja. Most több politikusuk véleménycikkben állt ki amellett, hogy az Európai Néppártnak ki kell zárnia a soraiból a Fideszt a magyar kormányzati homofóbia miatt.

Az aláírók szerint – Kim Nilsson, Sophia Ahlin, Tobias Björk (Mérsékelt Párt), Magnus Kolsjö, Rasmus Ericsson (Kereszténydemokraták), Fredrik Saweståhl, az Európai Jobbközép LMBT+ Szövetség elnöke – a nagyobbik kormánypárt átlépte azt a bizonyos vörös vonalat azzal, hogy megbüntették a Meseország mindenkié című könyv kiadóját.

Mint írják, régóta látni, hogyan romlik folyamatosan az LMBTQ emberek helyzete Magyarországon, hogyan kampányol a közösség ellen a magyar kormány. Úgy vélik, az európai együttműködési szervezetüknek most már szigorúbb lépéseket kell tennie és ki kell zárniuk a Fideszt.

A svéd politikusok szerint a magyar populista és szélsőséges erők elfogadhatatlan módon reagálnak az alapvető emberi jogokra, miközben egyre növekvő mértékben korlátozzák az emberi szabadságot és jogokat, a családok szabadságát. Mindezen értékek azonban az aláírók számára a szabad társadalom alapját képezik.

Hosszabban írnak a Fidesz helyzetéről az Európai Néppártban – régóta problémásnak érzik a tagságukat, a két svéd párt a saját közbenjárásának is tekinti, hogy felfüggesztették a magyar kormánypártot. Nehezményezik ugyanakkor, hogy a kizárásról való döntést elhalasztották a járványra hivatkozva.

Külön kitérnek arra, hogy aggasztják őket azok a hírek, amelyek Magyarországról érkeznek. Miután elmarasztalta a fővárosi kormányhivatal a Meseország mindenkié kiadóját, a svéd politikusok szerint a szólásszabadságot támadja a határozat azzal, hogy felcímkézésre kötelezi az LMBTQ irodalmat. Mint írják, ezzel végleg elfogyott a türelem, a Fidesz átlépte a vörös vonalat és menniük kell az EPP-ből.

A döntés halogatását főleg annak fényében nem érzik tovább tarthatónak, hogy az Újítsuk meg Európát európai parlamenti frakciója épp a minap döntött példás gyorsasággal egy homofób videót posztoló képviselő kizárásáról.

Éppen ezért vélik úgy, hogy az Európai Néppárnak is ugyanilyen komolyan kell kezelni a kérdést, mert a további halogatással már az Európai Néppárt többi tagjának a hitelessége kérdőjeleződik meg.

 

 

Kizárták az európai parlamenti képviselőt a homofób videója miatt

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin