Nagyvilág

Kizárták az európai parlamenti képviselőt a homofób videója miatt

fotó: BalticNews

 

Az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) kizárta soraiból Viktor Uspaskich képviselőt. A litván politikusnak mindezt egy Facebook live videó néhány mondatával sikerült elérnie, számol be róla az Euronews.

A litván Munkáspárt vezetője január 10-én posztolt a Facebook-oldalán egy videót, amelyben a melegekre és a transzneműekre tett megjegyzéseket:

„Európa néhány országában ma veszélyes kimondani, hogy te a természetes orientáció képviselője vagy, ez máris veszélyessé vált. Igen, a perverzekről, a deviánsokról beszélek, azokról, akiknek a sors ilyen életet adott. Nem az ő hibájuk, hogy férfiként, férfi ruhában nőnek érzik magukat, de a többségük nem megy ki az utcára és nem reklámozza ezt. De akik a farkukat egy szoknya alá dugva kimennek az utcára ordibálni – ők perverzek, és az ilyesmit nem lehet tolerálni.”

 

Videója után három nappal Uspaskich már e-mailben kért bocsánatot képviselőtársaitól azért a „kellemetlenségért”, amit a „beszédéből kiragadott” mondatok okoztak. A képviselő azzal védekezett, hogy nem a litván az anyanyelve, így könnyen hibázik, amikor kötetlen formában beszél, mint ahogy azt a videóban is tette. Mint írta, ő aztán tényleg nem a meleg, leszbikus, vagy más LMBTQ-emberekre gondolt.

Képviselőcsoportja mellett azonban az Európai Parlament több más politikai tömörülése is aggodalmát fejezte ki Uspaskich szavai miatt. Saját frakcióinak tagjai pedig január 20-án megszavazták a kizárását.

“A Újítsuk meg Európát pártcsaládban nincs helye a homofóbiának. Politikai családként mélyen elkötelezettek vagyunk az LMBTQ-közösség jogainak védelme, illetve kibővítése mellett. Uspaskich úr kijelentései nem egyeztethetők össze azokkal az értékekkel, amelyeket mi nagyra tartunk.”

 

– fogalmazott Dacian Cioloș, a Újítsuk meg Európát csoport elnöke. Az eset kapcsán az Európai Parlament LMBTI Jogi Frakcióközi Csoportjának képviselője, Karin Karlsbro is üdvözölte a döntést. Ő ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a homofóbiát elutasító Európai Parlamentben nem minden frakció ilyen következetes – szerinte a magyar Fideszt ugyanígy már rég ki kellett volna zárnia a soraiból az Európai Néppártnak, ahogy tette ezt Uspaskich miatt az Újítsuk meg Európát. A svéd politikus erről a QX magazinnak adott interjújában beszélt:

„Természetesen azt szeretném, ha Uspaskich esete egy egyedi eset lenne, és hogy a tegnapi kizárással világossá válna, hogy az Európai Parlament egyik frakciója sem látja szívesen a homofóbokat. De sajnos nem ez a helyzet.

A szélsőjobboldali pártok között a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság Párt egy egészen új szintre emelte a homofóbiát mind otthon, mind az Európai Parlamentben.

A konzervatív csoportnak, az Európai Néppártnak egy 11 képviselőből álló egész pártja van, akik nyíltan LMBTQ-ellenes politikát folytatnak mind az Európai Parlamentben, mind a magyar kormányban. Az Európai Néppárt képtelen volt bármit is kezdeni ezzel. Szüneteltették a tagságukat, vizsgálatokat indítottak, és folyton eltolják, hogy döntést hozzanak. Ez egyszerre gyáva és veszélyes.

Számunkra nyilvánvaló, hogy parlamenti képviselőként önálló döntést hozhatunk arról, kivel akarunk együtt dolgozni, és mit várunk el a kollégáinktól. Remélem, hogy azok a mérsékeltek és kereszténydemokraták is példát vesznek rólunk, akik az Európai Parlamentben ülnek. Az is jó lenne, ha belátnák, jelen esetben néhány képviselő elvesztése megéri azt az árat, ha ezzel kiállhatnak minden ember egyenlő értéke mellett.

Európának egy mindenki számára szabad és nyitott helynek kell lennie, ahol szerethetsz, és ahol az lehetsz, aki szeretnél lenni. Sajnos nem így van az egész Európai Unióban. Segítségre van szükségünk ahhoz, hogy elérjünk ide, és merjünk ezért keménynek is lenni, ha szükséges.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb