HírekPride

A svéd trónörökös, Viktória hercegnő nyitotta meg a stockholmi pride-ot

Viktória svéd királyi hercegnő és Daniel Westling esküvője 2010-ben / fotó: Holger Motzkau, wikipedia

 

A svéd királyi családból a 43 éves trónörökös, Viktória hercegnő az első, aki hivatalosan megnyitotta a stockholmi pride fesztivált.

A szombaton rendezett esemény azonban rendkívüli körülmények között zajlott. A koronavírus-járvány miatt idén online formában megtartott pride résztvevőit a hercegnő videoüzenetben üdvözölte.

„A pride nem csupán egy a nyári fesztiválok közül. Hanem ünnep – az emberi jogok megnyilvánulása. Ami egyszerre komoly és vidám. […] Ilyenkor nem hallgathatunk. Azokért emelünk szót, akik nem mernek, akiknek nem szabad, vagy akik nem tudnak felszólalni önmagukért. Ha te is egyike vagy ezeknek az embereknek, akkor csak szeretném, ha tudnád: jogod van pontosan annak lenni, aki vagy. Sokan vannak, akik támogatnak ebben. Én támogatlak téged.”

 

 

Normális esetben a stockholmi pride több tízezer résztvevővel és közel félmillió nézővel zajlik. A digitális felvonulás most azonban nagyrészt beszédekből állt – a trónörökös mellett a kormány tagjai is videoüzenetben köszöntötték az idei pride-ot.

 

 

„A magyarokban még rengeteg potenciál van” – Interjú Niclas Trouvé svéd nagykövettel

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin