Kultúra

A napjaink problémáira reflektáló művészet – ArtNovember

A tavalyi sikerre való tekintettel idén is megrendezésre kerülő ArtNovember programsorozatra olyan innovatív, eredeti és magas színvonalú ötletek képviselőinek jelentkezését várták, akik kihasználva a MaxCity tágas tereit szeretnének minél kreatívabban bemutatkozni. A pályázat meghirdetése után több mint 60 jelentkezés érkezett, a kiválasztott programok különböző időpontokban, november 4-től 27-ig mutatkozhatnak be. Az alábbi érdekes előadások a mai kor problémáit is taglalják, illetve olyan üzenetekkel szolgálnak, amelyek mindannyiunk számára tanulságosak lehetnek. Nézzük, többek között mit érdemes megtekintenünk idén!

A divat, a művészet és a lakberendezés kéz a kézben járnak. Nincs ez másként a lakberendezés fellegváraként ismert MaxCity Lakberendezési Bevásárlóközpontban sem, ahol már számos divat és művészeti esemény került megrendezésre az elmúlt években. A közvetlenül Budapest mellett található törökbálinti prémium és luxus áruház 2021-ben egy egyedülálló, ezúttal a művészet különböző ágait bemutató programsorozattal rukkolt elő, amely eredetileg MAX Art Incubator néven indult. A programsorozat különlegessége abban állt, hogy a kevésbé vagy egyáltalán nem ismert művészeknek, alkotócsoportoknak és kulturális projektnek kínált debütálási lehetőséget. Egyedisége abban is megmutatkozott – ahogyan az a névválasztásából, az ‘incubator’ szóból is -, hogy olyan érdekes projektek bemutatását is szorgalmazta, amelyek még tervezésben, esetleg kísérleti fázisban vannak.

 


 

2022. november 4.
Dobra Mara: Verslábak NeccHarisnyában
Színésznők: Dobra Mara, Sárközi-Nagy Ilona, Szirmai Melinda és Tarr Judit

Ahogyan azt a cím is sejteti, a négy színésznő által játszott különböző karakterek XX. századi és kortárs költőnők versein keresztül ismertetik meg magukat a közönséggel. Lírai, prózai és olykor kegyelmet nem tűrő, profán stílusban olyan életszerű témákat boncolgatnak, melyek minden nőt és a melegeket egyaránt érinthetik: a férfiak és a gyerekvállalás, önmaguk elfogadása és az öregedéshez való hozzáállás. Ugyanakkor a világot érintő kisebb-nagyobb kérdéseknek is hangot adnak. De vajon válaszokkal is készülnek? Ezt a szellemesnek ígérkező estét azoknak ajánljuk, akik a versek dallamos rímeivel fűszerezve szeretnék a saját problémáikat mások szemszögéből is megismerni.

 

 

2022. november 26.
Mangi Kornélia: GAIA
Műfaj: szóló mozgásszínház
Előadó: Mangi Kornélia, néptáncművész és klasszikus balett tanár

A föld istennőjére utaló szóló előadás igazi utazásra hívja a nézőit, hiszen a természetben fellelhető hangokat és mozdulatokat eleveníti meg mozgás formájában, mely kitágíthatja érzékeinket és visszavezethet minket gyökereinkhez. A természet körforgását és változatosságát illusztrálva, a négy évszakon keresztül mutatja be a természet harmonikus és egységes működését, mellyel újra eggyé válhatunk az előadás alkalmával. A hétköznapok mókuskerekéből kimozdulva igazán kellemes kikapcsolódásra számíthatunk.

 

 

2022. november 26.
Juhász Kata: Szerény javaslat
Műfaj: szóló tánc
Szereplő: Juhász Kata

Juhász Kata, aki nemcsak táncos, koreográfus, hanem háziorvos is, egészen kicsi korában kezdett műjégkorcsolyázni. Őstehetsége hamar megmutatkozott, hiszen már négyévesen szerepet kapott a Jégszínházban, ahol a Hófehérke című, népszerű Disney mesében az egyik törpét, Kukát alakította. Később, orvostanhallgató évei alatt pedig már a Vígszínház tagjává is vált. A Szerény javaslat az eddigi összes tapasztalatát beszéli el – a táncparkettől az orvosi rendelőig, egy, a balett elemeivel fűszerezett táncelőadásban. A tánc és a balett kedvelőinek bizonyára tanulságos és elgondolkodtató leckékkel is szolgálhat ez az emlékezetesnek ígérkező este.

 

 

3.  GlobART: Családi háromszög/Duplaszaltó
Műfaj: a színjátszás, az élőzene, a tánc, a film-és képzőművészet ötvözése
Szereplők: Sütő Zsófia, Szabó Emőke és Cserdi Zsolt

A GlobArt összművészeti társulat célja, hogy a fent említett műfajokat harmonikus egységben tudja bemutatni az igazán különleges előadási élmény érdekében. Missziójuknak tekintik, hogy a művészetükkel illusztrálják a világ sokszínűségét, és azt, hogy a különbözőség helyett felismertesse velünk a bennünk lévő azonosságot is. Ennek tükrében a Családi háromszög előadásában két nő végzetes találkozásának lehetünk a tanúi, akik nem is különbözhetnének jobban egymástól, azonban történetük kibontakozásával a köztük lévő hasonlóság is megmutatkozik.

Szintén műfajukhoz hűen a Duplaszaltó című előadásban Horgas Béla író és költő műveit felhasználva – aki egyébként maga is törekedett az egységre és a harmóniára a világon belül – szeretnék a lehető legváltozatosabban bemutatni a szerző gondolatait. A költő rajongóinak előszeretettel ajánljuk ezt az előadást.

 

 

2022. november 27.
Levkó Esztella: A férjem
Műfaj: macadón-magyar összművészeti prózai színházi projekt
Szereplők: Száger Zsuzsanna és Levkó Esztella

Az előadás a nőket sokszor megbélyegző patriarchális valóságra és nemi sztereotípiákra hívja fel a figyelmet. A darab arra is igyekszik fényt deríteni, hogy mit jelent egyenjogú félként, nőként részt venni egy párkapcsolatban, illetve azt az elgondolkodtató kérdést is felteszi, hogy a nők valóban egyenjogúságra vágynak egy kapcsolatban? A fanyar humorral megspékelt előadás alatt különböző szerepekben élő, a társadalom viszontagságai miatt megkeményedett nők beszélik el sorsukat, fedetlenül és őszintén. Ennélfogva nem idilli szereplőket mutat be, ezek a nők sokkal inkább az emberi természet valamennyi negatívumával együtt tárulnak elénk, melynek része a bizonytalanság, a kicsinyesség, sőt még a házasságtörés és a kegyetlenség is. A színésznők a világ több területén is éltek és dolgoztak, így a darab abszolút nemzetközi szemlélettel igyekszik felvezetni ezt a témakört. A nőknek és férfiaknak egyaránt érdekes lehet ez az előadás, ami leplezetlenül tárja elénk a 21. század égető kérdéseit és problémáit.

 

Kiss Milán

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin