Gasztronómia

A nagy találkozás – Paganini Art Bistro

Június 7-én új korszak kezdődött a Liszt Ferenc tér méltán gazdag történelmében, ugyanis a 10-es szám alatt megnyitott a fővárosi gasztrotérkép egyik legújabb színfoltja, a Paganini Art Bistro. Ha sűrű a napod, ugorj be hozzájuk egy ebédre – és ne aggódj, ha vegán étrendet követsz, hiszen saját vegán menüsorral is készültek a hét minden napjára –, vagy dőlj hátra, és kapcsolódj ki egy nehéz nap után a lampionokkal díszített teraszon az olasz és magyar konyha remekei közül válogatva.

Az újdonsült étteremtulajdonos pár, Misi és Peti konyhájában az olasz fogások nem csak névlegesen tűnnek fel az étlapon, hiszen a pizzák olasz lisztből és olasz paradicsomszósszal készülnek, ezzel is igyekeznek megidézni a nápolyi hangulatot. A pizzák mellett többek között levesek, kézműves hamburgerek, steakek, halételek és rizottók közül választhatsz, a desszertek sorát pedig frissen készült palacsinták és csodás pohárkrémek, köztük a házi panna cotta is gazdagítja.

 

 

 

A halak és tengeri herkentyűk egyébként hangsúlyosan szerepelnek az étlapon. Már az előételek között is találkozhatunk paradicsomos vagy épp fehérboros-fokhagymás kagylóval, valamint füstöltlazac-tatárral a tradicionálisabb sajt- és húsválogatásokat kínáló tálak mellett. A levesek közül a füstöltlazac-krémleves számít a ház specialitásának, de az olasz ízek szerelmesei se aggódjanak, mivel természetesen a minestrone is helyet kapott az étlapon. Talán a főételek esetében jelenik meg legdominánsabban a magyaros hatás, hiszen a rizottók mellett a hagyományosabb hazai fogásokat kereső vendégek is gondolkodóba eshetnek, hogy paprikás csirkét vagy épp vörösboros marhapörköltet válasszanak a galuska mellé.

Ha már kiemeltük a halakat, természetesen nem maradhat említés nélkül a ház másik specialitása, a grillezett farkassügérfilé epres-chilis édesburgonyapürével, de az éhesebb vendégek számára remek választás lehet a grillezetthalas tál, amelyen a branzino tejszínes-fokhagymás spenótot kap köretnek kap a lazac és kagylók társaságában. A kétszemélyes Paganini tál biztosítja, hogy egyetlen húsimádó se távozhasson éhesen, míg a szintén kétszemélyes sajttál a könnyedebb vacsorára vágyó vendégeknek kedvez.

 

 

 

Roppant szimpatikus adalék, hogy az étlapon helyet kapott egy „csináld magad” oldal is, ahol három kategóriából (húsok és halak, mártások, valamint köretek és saláták) mindenki kénye-kedve szerint kiválaszthatja a számára éppen legizgalmasabb ízkavalkádot kínáló kombinációt. A lehetőségeknek ebben az esetben szinte csak a kreativitásunk szabhat határt.

Az ételkínálat mellett maga az elnevezés is tovább erősíti az olasz vonalat, hiszen Niccolo Paganini genovai születésű hegedűvirtuóz és zeneszerző nem véletlenül vált világhírűvé és a romantika egyik legjelentősebb olasz művészévé. Az olasz–magyar átkötést és a lokációból adódó extra kapcsolódási pontot pedig az is szimbolizálja, hogy Paganini művei komoly hatással voltak Liszt Ferenc munkásságára, így talán nem is kerülhetett volna ennél jobb helyre a Paganiniről elnevezett Art Bistro, mint a Liszt Ferenc Zeneakadémiának is otthont adó és a művész nevét viselő térre.

Liszt amúgy húszéves korában, 1831-ben hallotta először játszani az akkor már Európa-szerte híres Paganinit, akit „az ördög hegedűseként” is emlegettek. Akkor határozta el, hogy saját játékát is egy hasonlóan újszerű hangzásvilág irányába fejleszti, ennek a döntésnek az eredményeképp született meg a Csengettyű fantázia (melyet egy Paganini-hegedűverseny egyik témájára komponált), ami a híres La Campanella elődjének számít, és amellyel Liszt Ferenc egész Európa ünnepelt zongoristájává vált.

 

 

 

Visszatérve a Paganini Art Bistróra, ha arra jársz, semmiképp ne hagyd ki Budapest egyik leghangulatosabb újonnan nyílt éttermét, válassz egy finom bort vagy épp egy jó koktélt, egyél egy jót, és merülj el az olasz életérzésben!

 

Paganini Art Bistro
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 10.
Nyitva: Hétfő-vasárnap: 10:00-23:00
Facebook: @paganiniartbistro

 

Ez a cikk a Humen Magazin 2021/5. számában jelent meg. Ha szeretnéd megkapni a nyomtatott magazint, a Humen.Shop felületén a postaládádba is kérheted. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen számról sem, akkor csatlakozz a myHumen hűségprogramhoz!

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin