Sport

A meleg olimpikon megpróbálta elnyomni magában az orientációját

fotó: AFP

 

Matthew Mitcham történelmet írt, amikor megszerezte az aranyérmét a 2008-as pekingi olimpián – ő volt az első nyíltan melegként rajthoz álló sportoló, akinek ez sikerült. A már visszavonult ausztrál műugró a BBC-nek mesélte el, hogy milyen rázós út vezetett az önelfogadáshoz.

A 32 éves Mitcham annyira rettegett a melegségétől, hogy mindent megtett, hogy elnyomja magában. A félelem és a szégyenérzet a gyerekkorától kezdve kísérte, ez pedig súlyos lelki problémákhoz és önpusztító életmódhoz vezetett.

„Rettegtem az orientációmtól. Annyira, hogy egy gumiszalagot hordtam a csuklómon, és minden egyes alakalommal, amikor valami meleg gondolatom támadt, egyszerűen megcsíptem vele magam, hogy ezeket a gondolatokat a fájdalomhoz társítsam, hogy így megpróbáljam magam átnevelni.”

 

Már a műugrás is egyfajta menekülés is volt számára a gyerekkori elhanyagolás elől, amit édesanyja mentális betegsége okozott. A próbálkozása, hogy a fájdalommal nevelje ki magát a melegségből, teljességgel hatástalannak bizonyult, ez a kudarc pedig csak hozzájárult mindazokhoz a lelki nehézségekhez, amelyekkel a titkolózó sportolóknak meg kell birkózniuk.

Ez az állapot nem volt tartható, és mivel soha nem tudott önazonos lenni, a sporttal is felhagyott – helyette 18 évesen az alkoholhoz és a kemény drogokhoz menekült, hogy azokkal csillapítsa a fájdalmát. Még úgy is, hogy gyűlölte az alkohol ízét:

„Szó szerint befogtam az orrom, és csak ittam és ittam, mert nem az volt a cél, hogy részeg legyek, hanem hogy gyorsabban üssem ki magam az ájulásig, mint előző héten.”

 

Sok évnyi önpusztítás után sikerült felhagynia az alkohollal és a drogokkal, visszatért a műugráshoz, hogy aztán kijusson az olimpiára is. A játékok előtt nem sokkal egy interjúban elszólta magát arról, hogy a barátjával él, és nem próbálta meg kimagyarázni, hanem inkább coming outolt.

„Féltem a reakcióktól, de az olimpiára tartva nem akartam, hogy az ausztrál közvélemény úgy gondoljon heterónak, hogy utána meg coming outolok, mert akkor úgy érezhetnék, hogy hazudtam nekik.”

 

Hiába fogadta jól a közvélemény és hiába tartja ma is élete legjobb döntésének a coming outot, még az olimpiai arany sem tudott javítani az életén. Pár napig élvezte a győzelmet, de aztán újra a kristálymet vonzásába került.

„Összeomlott az önbecsülésem, időnként az öngyilkosság tűnt a legegyszerűbb megoldásnak, de végül elmentem a rehabra.”

 

Mitcham élete azóta gyökeresen megváltozott. A versenysporttal ugyan felhagyott, de elégedett az olimpiai arannyal és a sportban felállított rekordjaival, és a boldogságot is megtalálta, párjával tavaly házasodtak össze.

 

Ha te is úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített számok egyikét: 14 év alattiaknak a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány vonala a 116-111, illetve a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat a 116-123-on. A Háttér Társaság telefonos lelkisegély szolgálata: 137-37.

 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Matt(hew) Mitcham (@matthewmitcham88)

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin