Egészség

A meleg férfiak kétharmada ingyen PrEP-et akar

Globális felmérést végzett felhasználói körében a Romeo meleg randiapplikáció. A kutatásban elsősorban a szexuálisan terjedő betegségekről és a HIV megelőzéséről kérdezték a meleg és biszexuális férfiakat. Közel 70 ezren, egész pontosan 69.551-en ki is töltötték a kérdőívet, amelyből számos érdekes adatra derül fény.

Eszerint a válaszadók 88 százaléka úgy gondolja tisztában van a biztonságos szex fogalmával és hogyan kaphatóak el a szexuális úton terjedő betegségek (Sexually Transmitted Infections – STIs). Ettől függetlenül – vagy talán épp ezért – a globális közösség egyre jobban aggódik az STI-k miatt.

 

 

A szexuális úton terjedő betegségekkel kapcsolatban a Romeo rákérdezett a PrEP használatra is. A PrEP egy olyan tabletta, azaz egy gyógyszer, ami HIV-negatív személyeket képes megvédeni a HIV-fertőzéstől. A működése a nevével meg is magyarázható: pre-expozíciós profilaxis, ami azt jelenti, hogy ez a gyógyszer a HIV-fertőzöttségnek való kitettség előtt hat. Ez egy rendkívül egyszerű védekezési mód, ami helyesen szedve elegendő hatóanyagot halmoz fel a szervezetben ahhoz, hogy a HIV ne tudjon megtelepedni és szaporodni.

A közel 70 ezer válaszadónak alig 16 százaléka használja a készítményt, miközben több, mint kétharmaduk, 67 százaléka elvárná, hogy az állami egészségbiztosító, vagy egyéb egészségbiztosító tegye ingyenesen elérhetővé. E szám nagyon magas és egyértelmű üzenet az egészségügyi ellátórendszer irányába. A követelés nem meglepő, hiszen a PrEP – az óvszerhasználat mellett – egy rendkívül hatékony módja a HIV megállításának.

Végezetül az is kiderült, hogy azok között, akik rendszeresen szednek PrEP-et, szinte mindenki, 91 százalék az óvszert sem mellőzi szexuális aktusai során.

A meleg férfiak HIV-fertőzésnek való kitettsége a mai napig az egyik legnagyobb a különböző társadalmi csoport között. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy minél többen tájékozódjanak a megelőzés lehetséges típusairól, így a PrEP-ről is. Mindezidáig a PrEP-ről magyar nyelven minimális forrás volt csak elérhető. Nemrég azonban megjelent egy tájékoztató kézikönyv, pár nappal ezelőtt pedig elindult az ezzel foglalkozó honlap is. Mindkét kezdeményezés mögött Krsják Attila Noé áll, akivel a weboldalról, annak jelentőségéről, a PrEP-pel kapcsolatos tévhitekről és jövőbeli tervekről beszélgettünk interjúnkban:

https://humenonline.hu/interju-elkeszult-az-elso-magyar-nyelvu-prep-informacios-oldal/

 

Fontos továbbá megemlíteni, hogy térítés ellenében a magyar HIV-központokban is elérhető a PrEP. További részletek:

Térítés ellenében magyar HIV-központokban is elérhető a PrEP – Humen Online

Mint arról mi is beszámoltunk, a Háttér Társaság megkeresésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet júliusi állásfoglalásában megerősítette, hogy a HIV gyógyszeres megelőzése (PrEP) Magyarországon is engedélyezett. [infobox title=’Mi is a PrEP?’]A PrEP egy olyan tabletta, azaz egy gyógyszer, ami HIV-negatív személyeket képes megvédeni a HIV-fertőzéstől.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin