Egészség

Térítés ellenében magyar HIV-központokban is elérhető a PrEP

Mint arról mi is beszámoltunk, a Háttér Társaság megkeresésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet júliusi állásfoglalásában megerősítette, hogy a HIV gyógyszeres megelőzése (PrEP) Magyarországon is engedélyezett.

A PrEP egy olyan tabletta, azaz egy gyógyszer, ami HIV-negatív személyeket képes megvédeni a HIV-fertőzéstől. A működése a nevével meg is magyarázható: pre-expozíciós profilaxis, ami azt jelenti, hogy ez a gyógyszer a HIV-fertőzöttségnek való kitettség előtt hat. Ez egy rendkívül egyszerű védekezési mód, ami helyesen szedve elegendő hatóanyagot halmoz fel a szervezetben ahhoz, hogy a HIV ne tudjon megtelepedni és szaporodni.

Az állásfoglalás kitér arra, hogy a Truvada és generikus változatai az Európai Unióban centralizált forgalombahozatali engedéllyel rendelkeznek. Ez kiterjed a PrEP keretében történő alkalmazásra is, így a PrEP Magyarországon is engedélyezett. A PrEP vényköteles, felírására a HIV-kezelés területén tapasztalattal rendelkező orvosok jogosultak. A PrEP TB-támogatás terhére való felírására jelenleg nincs lehetőség, az igénybevevők a készítmény teljes árát kell megfizessék.

A Háttér Társaság a közlemény kiadását követően felvette a kapcsolatot a HIV-fertőzöttek gondozását végző magyarországi egészségügyi intézményekkel, hogy kiderítse: a gyakorlatban biztosítanak-e hozzáférést a PrEP-hez. Az öt megkeresett intézmény közül a Pécsi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikája és a Szent László Kórház megerősítette, hogy a PrEP térítési díj ellenében intézményükben elérhető. A Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórháza a Szent László Kórház ajánlásait követi. A Semmelweis Egyetem Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája jelezte, hogy a HIV-fertőzöttek gondozását ma már nem végzik, ezért intézményükben a PrEP nem hozzáférhető. A Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházától megkeresésükre még nem érkezett válasz.

A pécsi klinika részletes tájékoztatást küldött a PrEP-hez történő hozzáférés menetéről is. A PrEP megkezdéséhez beutaló és időpontfoglalás szükséges. A gyógyszer felírása előtt az orvosok értékelik az igénylő kockázatát; HIV, HBV és más nemi úton terjedő fertőzésekre kiterjedő vizsgálatokat végeznek; HBV védőoltást adnak és értékelik a vesefunkciót. A PrEP nem nyújtható terhesség alatt, illetve egyéb HIV vagy HBV elleni szer szedése esetén. A PrEP-et igénybevevőknek háromhavonta ellenőrző vizsgálatokon kell megjelenniük.

 

https://humenonline.hu/interju-elkeszult-az-elso-magyar-nyelvu-prep-informacios-oldal/

 

A legtöbb HIV-fertőzött kezelését ellátó Szent László Kórház főorvosa, dr. Szlávik János ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy fontos lenne más hozzáférési csatornákat is biztosítani. Attól tart, hogy a  HIV-centrumok a PrEP iránti megnövekedett igény esetén nem lesznek képesek ellátni a feladatot.

További problémát jelent, hogy a PrEP-re alkalmas készítmények közül a magyar piacon jelenleg csak néhány van jelen. Ezek havi 63-145 ezer forint közötti áron érhetők el. Ezzel szemben Európa több országában már havi 15 ezer forint körüli összegért is elérhető a PrEP, sőt vannak országok, ahol a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok TB-támogatással, ingyen férhetnek hozzá.

A következő időszakban a Háttér Társaság azon fog dolgozni, hogy a PrEP Magyarországon is minél több egészségügyi szolgáltatónál, megfizethető áron elérhető legyen.” – olvasható a szervezet által ma közzétett közleményben.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb