Nagyvilág

Az LMBTQ munkavállalók aggódnak a karrierlehetőségeik miatt

 

A Randstad humánerőforrás-közvetítő cég felmérése szerint az LMBTQ munkavállalók 41%-át éri diszkrimináció vagy előítélet a munkahelyén, míg egyharmaduk (33%) úgy véli, hogy szexualitása vagy nemi identitása negatívan befolyásolta karrierjét, a juttatásait vagy az előmenetelét.

A felmérésben 2000 LMBTQ személy vett részt, 29%-uknak annyira negatív volt a tapasztalata, hogy inkább felmondott.

A kutatás kiemeli, hogy a munkahelyi integráció és elfogadás hiánya károsítja az LMBTQ munkavállalók általános karrierlehetőségeit. Több mint egyharmaduk mondta, hogy kevésbé motiváltak vagy produktívak, mert nem tudnak önmaguk lenni a munkahelyükön, és ugyanennyien választották a távmunkát, mert nem érzik úgy, hogy az irodában elfogadnák őket.

Vannak azért pozitív változások is

2019-hez képest az LMBTQ munkavállalók 41 százaléka szerint most kevesebb diszkriminációval kell szembenézniük, és a válaszadók 51 százaléka véli úgy, hogy munkáltatója érdemi lépéseket tett az egyenlő munkahely megteremtése érdekében.

Az Y generáció áll az élen a változtatásra irányuló figyelemfelhívás tekintetében: az 1981 és 1996 között születettek jobban aggódnak a diszkrimináció karrierjükre gyakorolt hatása miatt (45%), mint az 50 és 70 év közöttiek (29%).

Az alkalmazottak 57%-a gondolja úgy, hogy a munkahelyüknek állást kellene foglalnia LMBTQ kérdésekben, ugyanakkor a munkavállalók jó része tisztában van azzal, hogy ez sokszor csupán jelképes lépés a vállalatok részéről, nem pedig őszinte törődés.

A jelentéssel kapcsolatban Sander van’t Noordende, a Randstad vezérigazgatója a következőket mondta: „Az LMBTQ közösség tagjaként pályafutásom során láttam, hogy a vállalatok milyen pozitív lépéseket tettek a befogadóbb és méltányosabb munkahelyek létrehozása érdekében, de az út még nem ért véget”. 

„Az LMBTQ munkavállalók jelentős része még mindig diszkriminációval szembesül, és a karrierjüket érintő következményekkel kell számolniuk, pusztán amiatt, mert önmagukat adják” – tette hozzá.

A Randstad igazgatója szerint fontos, hogy a cégek felismerjék, hogy érdemi változásokat kell véghezvinniük a munkahelyeken, mert azok a munkavállalók, akiknek nem kell rejtegetniük önmagukat, sokkal produktívabbak, motiváltabbak és könnyebben kiaknázhatják az önmagukban rejlő potenciált.

Amellett, hogy ez az erkölcsileg helyes lépés, a vállalatok számára ráadásul kifizetődő üzleti döntés is van’t Noordende szerint.

Itthon az LMBTQ és a roma munkavállalók érzik magukat legkevésbé biztonságban

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin