Egészség

Kaliforniában már recept sem kell a PrEP beszerzéséhez

Kaliforniában, amely az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb állama, a helyi törvényhozás elfogadott egy törvényt, amely szélesebb hozzáférést biztosít az expozíció előtti profilaxishoz, más néven a PrEP-hez, amely közel 100 százalék hatékonysággal segíti a HIV-fertőzés megakadályozását – és így annak terjedését.

A nyíltan meleg Scott Weiner állami szenátor által előterjesztett SB 339-es számú törvényt kedden írta alá Gavin Newsom kormányzó. Öt évvel ezelőtt Kalifornia már léptetett életbe hasonló törvényt, de vezető politikusok és egészségügyi szakemberek úgy vélték, hogy az nem ment elég messzire a gyógyszerhez való hozzáférés javításában, különösen a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő afro-amerikai és latinó férfiak, valamint más marginalizált csoportok körében.

A 2019-es jogszabály engedélyezte a gyógyszertárak számára, hogy a PrEP legfeljebb 60 napos készletét vény nélkül adják ki. Valamint megtiltotta az egészségügyi szerveknek, hogy a PrEP-hez való hozzáféréshez terápiát és előzetes engedélyezést írjanak elő” – áll Wiener irodájának közleményében. „Azonban kevés gyógyszertár használta fel sikeresen a törvényt a PrEP kaliforniai kiszolgálására. A felmérésekben a szolgáltatók fő akadályként említették, hogy az egészségügyi szervek nem fedezik a gyógyszerészek munkájának költségeit a PrEP elkészítésében, és hogy a 60 napos ablak túl rövid ahhoz, hogy biztosítsák a beutalást az ellátó orvoshoz.

Az új törvény célja, hogy javítson a korábbi kiskapukon, és csökkentse az állam HIV-fertőzöttségi rátáját – Kaliforniában jelenleg évente mintegy 4000 új fertőzés történik. Az SB 339 előírja, hogy az egészségügyi szerveknek legfeljebb 90 napra fedezniük a gyógyszerész által felírt PrEP-et, és folyamatos ellátást biztosítanak, ha a betegnek biztosított a nyomon követési ellátás és a tesztelés. A gyógyszertáraknak a részvételre való ösztönzése érdekében a jogszabály azt is előírja, hogy az egészségügyi szervek fedezzék a gyógyszerészi szolgáltatásokkal kapcsolatos költségeket a PrEP terjesztése során, beleértve a tesztelési szolgáltatásokat is.

Ezek az intézkedések megszüntetik a legjelentősebb akadályokat a PrEP vény nélkül elérhetővé tétele előtt” – áll Wiener irodájának közleményében.

Az SB 339 azt is lehetővé teszi, hogy a gyógyszerészek vény nélkül kiadhassák a PEP-et, azaz a poszt-expozíciós profilaxist. A PEP megállíthatja a HIV átvitelét azok esetében, akik a megelőző 72 órában kerültek kapcsolatba a HIV-vel.

A PrEP és a PEP évente több ezer új HIV-fertőzést akadályoz meg, de még mindig túl nehéz hozzájuk férni” – mondta Tony Hoang, az Equality California ügyvezető igazgatója egy nyilatkozatban. „Az SB 339 megkönnyíti a kaliforniai gyógyszerészek számára, hogy orvosi vény nélkül adják ki ezeket a fontos gyógyszereket, és egy lépéssel közelebb hozza az államot a HIV-járvány felszámolásához. Büszkék voltunk arra, hogy a Kaliforniai Gyógyszerész Szövetséggel és a San Francisco AIDS Alapítvánnyal együttműködve dolgozhattunk ezen a fontos törvényjavaslaton, és hálásak vagyunk Wiener szenátornak, amiért folyamatosan vezető szerepet játszik ebben a kérdésben.

Több más amerikai állam, így például Colorado, Nevada, sőt a konzervatív és igen vallásos Utah is tettek már lépéseket annak érdekében, hogy a PrEP orvosi vény nélkül is elérhetővé váljon, és megszüntessék azokat az akadályokat, amelyek a gyógyszerészeket visszatartják attól, hogy részt vegyenek a gyógyszer kiadásában.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin