Itthon

A magyar queer történelemről szóló kiállítással kezdetét vette az idei Humen Fesztivál

Szeptember 7-én, kedd este két kiállítás is nyílt az újbudai Bartók Galériában. Az esemény egyben a háromhetes Humen Fesztivál megnyitója is volt, amelyen részt vett többek között Jean-François Paroz svájci nagykövet, valamint a ferencvárosi önkormányzat és Svédország, továbbá Hollandia nagykövetségének képviselői is. A Loading Love és az Amikor leszállt az éjszaka című kiállítások a Humen Fesztivál keretében 2021. szeptember 8–24. között, ingyenesen tekinthetőek meg a Bartók 1 Galériában.

A Humen Fesztivál nem egy fesztivál LMBTQ embereknek, hanem egy LMBTQ kulturális fesztivál mindenkinek” – mondta megnyitó beszédében Erdei Zsolt, a Humen Media vezérigazgatója. Hozzátette, a korábbi évekhez képest idén még több programot kínál a fesztivál, hiszen az érdeklődők három mozi kilenc filmje, három kortárstánc-előadás, két kiállítást és két gasztronómiai program között válogathatnak.

A tánc szerelmeseit a Trafóban kortárstánc-előadások várják: Hodworks – Amber, a Frenák Pál Társulat – InTimE és a Tünet Együttes – Afterparty-ja tekinthető meg a következő hetekben. A kínálat emellett gasztronómiai eseményekkel is bővül, amelynek keretében a TOBE Galériában Kovács Nimród boraiból egy borkóstoló várja az érdeklődőket A Kék Melleken Túl című kiállításon. A fesztivál utolsó napján pedig egy egyedi spanyol tapas és gin&tonic estre invitálnak mindenkit a szervezők, ahol a spanyol gasztronómia legismertebb tapasain felül megízlelhetőek az Ibériai-félszigetről származó gin&tonic párosításokat is.

Az Amikor leszállt az éjszaka kiállítás képeihez kapcsolódva Erdei Zsoltot követően Lady Dömper mesélt, felidézve saját szemszögéből az elmúlt 30-40 magyarországi queer történelmét. Sok nevetés közepette megosztotta például, milyen kihívásokkal nézett szembe az, aki a nyolcvanas években transzvesztita előadóművészként parókát, vagy éppen női cipőt próbált beszerezni – mindezt jóval az internet és az online vásárlás korszaka előtt.

A beszédeket sorát Hanzli Péter és dr. Takács Judit zárták, akik magyar és angol nyelven foglalták össze a Loading Love kiállítás tartalmát, jelentőségét. Elmesélték, hogy a Háttér Társaságot 2019-ben kereste meg a szlovák Nomantinels divadlo civil szervezet azzal, hogy működjenek együtt az LMBTQI emberek kelet-közép-európai  történetét feldolgozó projekten.

Már a 2019 őszi pozsonyi, projektindító találkozón is érzékelték, hogy mennyi érdekes, sokáig elmondatlan történet van az LMBTQI emberek csehszlovákiai, illetve csehországi és szlovákiai, magyarországi és délszláv országokbeli történetével kapcsolatban. Ekkor hallottak először a mozgalom 30-as évekbeli kezdeteiről Csehszlovákiában vagy éppen egy emlékezetes Divine-koncertről Jugoszláviában.

A kiállítások megnyitóján készült fényképek kattintással teljes méretben is megtekinthetőek.

 

 

Fotók: @danielmedia

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb