Kultúra

Szivárvány szélesvásznon – Kilenc film vár az idei Humen Fesztiválon

Az idei Humen Fesztivál keretében kilenc film vár minket a Művész és Corvin mozikban szeptember 8–14. között. Vígjáték, road movie, musical, dráma, dokumentumfilm – a műfaji sokszínűségnek köszönhetőnek bárki talál majd a programban kedvére valót.

Szupernóva (Supernova)

angol dráma, 93 perc,
2020 hang: angol
felirat: magyar
Vetítés dátuma: 2021. szeptember 8. 19:00
Helyszín: Művész mozi
Rendező: Harry Macqueen
Szereplők: Stanley Tucci, Colin Firth, Pippa Haywood

Egy sokat látott, rozoga, de megbízható lakóautó, az angol tóvidék és egy szerelmespár, akik végső búcsút készülnek venni kapcsolatuk eddigi jellegétől az egyikük túl korán jött betegsége miatt. Két férfiról van szó, két gyengéd, érzéki és makacs férfiról, akik évtizedeket töltöttek el együtt, megélve számtalan kalandot, élményt, felemelő és olykor nehéz pillanatot. A demencia még nincs markánsan jelen, de érezhető, mivé váltak az utóbbi időben a hétköznapok és hogy mi közeleg. A szerelem, a szeretet és a kapcsolat átalakulóban van, a végkifejlet azonban még kérdőjeles.

 

 

Drámájuk lassan és méltóságteljesen zajlik – ebben rejlik a Szupernóva varázsa és ez teszi emlékezetessé a széles gesztusok nélküli, alázatos színészi játékot, egyben megteremti a meghittség, az intimitás atmoszféráját.

 

 

Tove (Tove)

finn–svéd életrajzi dráma, 103 perc, 2020
hang: finn, svéd
felirat: magyar
Vetítés dátuma: 2021. szeptember 9. 19:00
Helyszín: Művész mozi
Rendező: Zaida Bergroth
Szereplők: Alma Pöysti, Joanna Haartti, Krista Kosonen, Shanti Roney

Tove Jansson kétségtelenül minden idők egyik legtehetségesebb finn alkotója, egyben a legismertebb finn író nemzetközi viszonylatban. A második világháború idején, 1945-ben megteremtette a muminokat, akik később meghódították az egész világot. A saját neméhez vonzódó Jansson soha nem titkolta, hogy ismerőseiről, családtagjairól mintázta figuráit, így életre szóló partnerét is beleszőtte a muminok világába.

 

 

A tavaly bemutatott Tove az ötvenes évek közepéig követi a pályáját és magánéletét. A kritikai sikert aratott életrajzi dráma egyébként nemcsak a valaha készített második legnagyobb költségvetésű finn filmnek számít, de az ország Zaida Bergroth alkotását nevezte az Oscar-díjra a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriájában.

 

 

Apukám, Marianne (Min pappa Marianne)

svéd dráma, 110 perc, 2020
hang: svéd
felirat: magyar
Vetítés dátuma: 2021. szeptember 10. 18:45
Helyszín: Művész mozi
Rendező: Marten Klingberg
Szereplők: Rolf Lassgard, Hedda Stiernstedt, Lena Endre, Klas Wiljergard

Hanna minden vágya, hogy menő újságíró legyen Stockholmban. Amikor élete a feje tetejére áll, mégis hazakényszerül a szüleihez abba az álmos kisvárosba, ahonnan mindig is menekülni akart. Úgy érzi, egyre több kudarc éri, és amikor apja, a köztiszteletben álló pap nem titkolja tovább transzneműségét se a családja, se a városka lakói előtt, végképp kicsúszik Hanna lába alól a talaj. Szembe kell néznie azzal, hogy amíg apja egyháza támogatja és szeretettel fogadja Marianne-t, addig neki csak addig megy az elfogadás, amíg nem a saját családjáról, hanem pusztán távoli idegenekről van szó.

 

 

A keserédes dráma Ester Roxenberg svéd író nagy sikerű Min pappa Ann-Christine című regényének feldolgozása.

 

 

Férfi válaszokkal (The Man with the Answers)

ciprusi–görög–olasz dráma, 81 perc, 2021
hang: angol/görög/német
felirat: magyar
Vetítés dátuma: 2021. szeptember 10. 21:00
Helyszín: Művész mozi
Rendező: Stelios Kammitsis
Szereplők: Vasilis Magouliotis, Anton Weil, Stella Fyrogeni, Anita Lorusso

Az egykori műugróbajnok, Victor alkalmi munkás egy bútorüzemben, és a beteg nagymamájával él. Miután az asszony meghal és az állása is megszűnik, semmi sem köti többé Görögországhoz. Elindul Németországban élő édesanyjához, akivel hosszú évekkel korábban elhidegültek egymástól. Az úton megismerkedik a beszédes és rámenős Matthiasszal, aki az ingyen fuvar reményében nem hagyja magát lerázni. Ketten vágnak át Európán, azonban a hallgatag, érzéseit elfojtó Victor és a világra nyitott Matthias egymás tökéletes ellentétei, ez pedig gyorsan problémákhoz vezet egy rozoga autóban összezárva.

 

 

A ciprusi rendező, Stelios Kammitsis lassú tempójú road movie-ja egyfajta óda Európához, ahogy végigvezeti hőseit a kontinens festői tájain. Filmjében egy olyan 21. századi kapcsolatot ábrázol, ahol szereplői egyszer sem beszélnek a saját identitásukról, és szavak nélkül, szinte csak úgy mellékesen találnak egymásra a közös útjuk során.

 

 

Úgy táncolnék veled (Hot to Trot)

amerikai, dokumentumfilm, 88 perc, 2018
hang: angol
felirat: magyar
Vetítés dátuma: 2021. szeptember 11. 18:45
Helyszín: Művész mozi
Rendező: Gail Freedman

Az azonosnemű versenytánc csillogó kulisszái mögé kalauzol Gail Freedman dokumentumfilmje, a rendező négy éven át követte kamerájával a táncosok felkészülését. A sportág csúcsa egyértelműen a Gay Games megmérettetése, a párok minden erejükkel erre koncentrálnak. Rögtön a film elején megismerhetjük a magyar Róbertet, aki Costa Rica-i társával, Ernestóval készül a versenyre. Rajtuk kívül a cukorbetegségével küzdő Emily, a szigorú új-zélandi katonacsaládból származó Kieren, és az orosz, családja elfogadására vágyó Nikolai háttértörténetei keretezik a táncparkett kecses fordulatait.

 

 

Számukra a tánc a személyes erő és a politikai szerepvállalás egy formája, amely egyszerre formálja identitásukat és segíti őket személyes kihívásaik leküzdésében, miközben egyetlen rossz lépés is szétrombolhatja az álmaikat.

 

 

Beyto (Beyto)

svájci dráma, 98 perc, 2020
hang: német/török
felirat: magyar
Vetítés dátuma: 2021. szeptember 11. 21:00
Helyszín: Művész mozi
Rendező: Gitta Gsell
Szereplők: Burak Ates, Dimitri Stapfer, Ecem Aydin

Beyto fantasztikus úszó, de ahogy a török gyökerekkel rendelkező svájci fiatalember beleszeret jóképű edzőjébe, Mike-ba, tökéletes világa darabokra hullani látszik. Beyto szülei számára csupán egyetlen megoldás létezik a családjuk becsületének megőrzése érdekében: minél előbb feleségül kell vennie egy lányt. A fiukat török szülőfalujukba csalogatják, és esküvőt szerveznek Beyto gyerekkori barátnőjével, Seherrel. Beyto hirtelen egy pusztító szerelmi háromszög közepén találja magát: hogyan állhat Mike mellé anélkül, hogy tönkretenné Seher jövőjét?

 

 

Yusuf Yesilöz díjnyertes író regénye alapján a svájci rendező, Gitta Gsell egy multikulturális szerelmi és emancipációs történetet mesél el – tele empátiával és érzékiséggel.

 

 

Kóser csók (Kiss Me Kosher)

német-izraeli vígjáték, 101 perc, 2020
hang: héber/angol/német
felirat: magyar
Vetítés dátuma: 2021. szeptember 12. 19:00
Helyszín: Művész mozi
Rendező: Shirel Peleg
Szereplők: Moran Rosenblatt, Luise Wolfram, Rivka Michaeli, Eyal Shikratzi

A botanikus Maria és a bártulajdonos Shira egy véletlen és vicces szituációnak köszönhetően egy leánykérés kellős közepén találják magukat. Azon túl, hogy a dolog kissé elhamarkodott, semmi esetre sem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az egyikük német, a másikuk pedig zsidó származású. A szülőknek még nem is lenne baja a két fiatal lány esküvőjével, de Berta nagyi kizártnak tartja, hogy erre az eseményre valaha is sor kerüljön. Teszi mindezt úgy, hogy ő pedig eközben egy palesztint férfival, Ibrahimmal tart fenn titkos viszonyt.

 

 

A Kóser csók egy kedves, romantikus vígjáték szerelemről, előítéletekről, képmutatásról és a párkapcsolatok buktatóiról.

 

 

Mindenki Jamie-ről beszél (Everybody’s Talking About Jamie)

angol-amerikai zenés film, 115 perc, 2021
hang: angol
felirat: magyar
Vetítés dátuma: 2021. szeptember 14. 20:00
Helyszín: Corvin mozi
Rendező: Jonathan Butterell
Szereplők: Max Harwood, Lauren Patel, Richard E. Grant, Sharon Horgan

Iskolájában a 16 éves Jamie New kissé kilóg a sorból, és arról álmodozik, hogy drag queen lesz. A jövőjét illetően bizonytalan, de egyvalamit biztosan tud: sztár lesz belőle. Szerető édesanyja és barátai támogatásával indul el legyőzni az előítéleteket és az iskolai zaklatóit, hogy a sötétségből kiléphessen a reflektorfénybe.

 

 

Az azonos című színházi musicalt 2017-ben mutatták be és a mai napig műsoron van, sikerét pedig jól jelzi, hogy az Egyesült Királyság után Japánban, Dél-Koreában, az USA-ban és Ausztráliában is színpadra állították. A filmváltozatot most az eredeti színházi darabot létrehozó Jonathan Butterell jegyzi.

 

 

’85 nyara (Été 85)

francia-belga dráma, 90 perc, 2020
hang: francia
felirat: magyar
Rendező: François Ozon
Szereplők: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge, Valeria Bruni Tedeschi, Melvil Poupaud, Isabelle Nanty, Laurent Fernandez, Aurore Broutin

1985 nyara nem ígérkezik másnak Alexis életében, mint a korábbi szünidők. Egy normandiai tengerparti faluban, együtt a szüleivel, ahol ráadásul nemigen ismer senkit, nem éppen élete kalandját éli meg.

Amikor azonban egy viharban felborul egy kis vitorlással, majdnem megfullad, és csak az utolsó pillanatban, a nála néhány évvel idősebb David menti ki a vízből. Miután megismeri a fiút, rájön, hogy élete barátjával találkozott. A jóképű, vagány és karizmatikus David mellett hirtelen eseménydússá és szenvedélyessé válik az addig egyhangú nyár.

A premier előtti vetítésen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

 

Kocsis G. János

Twitter: @Kocsis_G_Janos

Instagram: @Kocsis_G_Janos

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin