Hírek

A leszbikus alpolgármester a transzneműek jogaira hívja fel a figyelmet

Tel-Aviv városának első nyíltan leszbikus alpolgármestere, Chen Arieli úgy gondolja, országukban sokkal nagyobb figyelmet kellene szentelniük a transzneműek jogainak, amikor az LMBTQ közösségről van szó.

 

Chen Arieli

 

Alpolgármesteri kinevezése előtt Arieli az egyik leghíresebb LMBTQ aktivistaként tevékenykedett, valamint ő volt Izrael LMBTQ jogi szervezetének (The Aguda – Israel’s LGBTQ Task Force) elnöke. A hosszú évek alatt megtapasztalta, hogy országuk vallásos nézetei miatt még mindig hátrányban van az LMBTQ és a nemi egyenlőség kibontakozása, amiért továbbra is harcolniuk kell – idézi a Pink News.

„Az izraeli társadalom központi témája – és nemcsak az LMBTQ jogok szempontjából – a vallás és az állam közötti szétválasztás hiánya… Nem csak egyféleképpen lehet gyakorolni a judaizmust. Már nem élünk a régi időkben. Most már magam választhatom meg, hogyan gyakorolom a hitemet, és én a szabadságban, a szabad választásban, a békében és a biztonságban hiszek.”

Azt azonban szomorúan tapasztalta az évek során, hogy az emberek inkább az egyébként is kiváltságos helyzetben lévő rétegekért vonulnak fel. A tavalyi évben például Arieli egy 100 ezer fős felvonulást vezetett, amely azért jött létre, hogy a meleg férfiak is vállalhassanak gyereket béranyákon keresztül. És bár ezt az ügyet is fontosnak tartja, úgy gondolja, van egy még ennél is sürgetőbb probléma: a transzneműek biztonsága a nyílt utcákon. Amikor a béranyaság kérdéséért vonultak, a beszédet mondók fele kitért a transzneműek jogaira, köztük egy idősebb transznemű nő, aki megosztotta múltját és fájdalmát a hallgatósággal.

„Ez a közösség a leghajlamosabb az öngyilkosságra és őket éri a legtöbb erőszak, diszkrimináció és elnyomás az országban. Ennek ellenére mégis tudom, miért gyűlt össze akkora tömeg, amikor a meleg apák jogaiért vonultunk fel. Mert az izraeli társadalom legfőbb értéke a család; nem számít, milyen közösségből jössz. Az embereket mindig a meleg jogok vonzzák az utcákra, nem a leszbikus, transz, biszexuális vagy queer jogok. Be kell ismernünk, mind a kiváltságos helyzetben lévő, meleg férfiakért vonultunk fel. […] Szerintem sokkal okosabbnak kell lennünk, és a politikát is helyén kell kezelnünk a harcunk során, nem csak Izraelben, hanem az egész világon. Ha történelmet akarsz írni, akkor bátran fel kell vállalnod azt, amit gondolsz, és azt, amiben hiszel”

– nyilatkozta Chen Arieli a felvonulásról és országa LMBTQ helyzetéről.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin