Lifestyle

A kisállatok társaságából a távozás a legnehezebb – A Noé Állatotthon péceli telephelyén jártunk

A Humen hasábjain sok példaértékű társadalmi kezdeményezésről lehetett már olvasni. Ezek mindegyike egytől egyig mind arról tanúskodott, hogy bármennyire is kegyetlennek gondoljuk ezt a világot, ahol szükség van rá, ott megmutatkozik az emberi jóság, nem is akármilyen mértékben. Most a Noé Állatotthont látogattuk meg, ahol olyan emberfeletti munkát és állatszeretet tapasztaltunk, hogy egy cikk kevés is lesz mindezt bemutatni. Az állatokat nagyon jó körülmények között tartják, látszik, hogy itt mindenki szeretettel gondozza őket. Bátran kijelenthetjük, hogy csak kedves emberekkel és kedves állatokkal találkozhatsz a Noé péceli telephelyén.

 

 

A legnehezebb a távozás egy-egy látogatás alkalmával, ugyanis annyi szeretetet ad és kap vissza az ember pár óra alatt, amit a rideg belvárosi valóságban elképzelni sem tudunk.

A Noé gondozásában jelenleg is közel ezer lakó van, és ez a szám folyamatosan növekszik. Az állatok befogadásán túl az alapvető célkitűzés az állatok élethez való jogának biztosítása, fajtól függetlenül. Ha állatmenhelyről beszélünk, legtöbb esetben kóbor kutyákra vagy macskákra gondolunk, viszont a Noé Állatotthon lakói ennél jóval változatosabb képet mutatnak. Ez valahol nagyon szomorú is, viszont mindenképp megmutatja azt, hogy mennyire igyekeznek minden állatnak biztonságos életet biztosítani az állatotthon létrehozói. Gondoznak itt malacokat, kecskéket, juhokat, struccokat, nyulakat, tengerimalacokat, csirkéket, kacsákat, libákat, pávákat, vaddisznókat, mosómedvéket, ormányos medvéket, borzokat, lovakat, pónikat, szamarakat, lámákat, díszmadarakat, galambokat, varjakat, teknősöket és szarvasmarhákat, 2012 tavaszától pedig főemlősöknek is segítenek.

Az állatotthon egyik fő alapelve, hogy állatot csak olyan esetben altatnak el, ha sérülései vannak, és az ezekből fakadó szenvedése már visszafordíthatatlan. Idős, sánta, látássérült, csúnya, vagy az eredeti otthonában „feleslegessé” vált állat nem kerül altatásra. Külön „Lelkibeteg Udvart” alakítottak ki azon kutyáknak, amelyek egy korábbi trauma (rendszeres bántalmazás, kínzás) miatt nem tudnak be- vagy visszailleszkedni a kutyatársak vagy az emberek közé.

 

 

Az állatmentő szolgálat jelenti az otthon egyik fő tevékenységét: az utcára került, bántalmazott, balesetet szenvedett és magára hagyott állatokat eljuttatják egy állatorvoshoz, hogy megfelelő ellátást kapjanak. Kínzás, bántalmazás esetén az otthon dolgozóinak a feladata az elkövető elleni büntető eljárás megindítása. A Noé Állatotthon tagja az Állatvédelmi Katasztrófamentő Csoportnak, amelyből kifolyólag feladatuk a természeti vagy ipari katasztrófa esetén bajbajutott és megsérült állatok mentése is.

Kiemelt céljuk az iskolások (de tulajdonképpen az egész társadalom) állatok iránti érzékenyítése és a felelős állattartásra nevelés, rendhagyó biológiaórák keretein belül mind az állatmenhelyen, mind pedig a programban részt venni kívánó iskolákban-osztályokban.

2004-től már az ebteleken elaltatásra szánt életek megmentésére is igyekeznek megoldást találni. Így jött létre a Minimenhely program, ahol teljesen önkéntes akció keretein belül hoztak létre kenneleket, amelyekben sintértelepekről származó kutyák sorsát igyekeznek jobbá tenni. A kennelek száma az elmúlt években megtriplázódott: sokszor rossz állapotban, betegen kerülnek gondos kezek közé az állatok a gyepmesteri telepekről, így csak hosszú rehabilitáció után lehetséges elhelyezésük a többi kutyatársuk között.

 

 

A Noé lelkiismeretes csapatának tevékenysége a fajtamentésre is fókuszál, ahol igyekeznek a felelőtlen gazdák mellett a kegyetlen szaporítókkal is felvenni a harcot. A féktelen szaporítás következtében rengeteg sérült kutya kerül utcára. A bizonytalan állomány következménye, hogy sokuk genetikai betegségekben, gyógyíthatatlan és rengeteg kezelést igénylő állapotban élik le életüket. Ezeket az anyagi terheket nehezen tudja vállalni egy átlagos örökbefogadó, így sok állat nemcsak átmenetileg, hanem élete végéig a Noé gondozásában marad.

Ha szeretnél örökbe fogadni, először is jól gondold végig, milyen felelősséggel jár egy állat nevelése. Ezután mérd fel a környezetedet, alkalmas-e az új lakó számára, és ha ezek mérlegelése után is alkalmasnak érzed magad az állattartásra, látogass el a szombatonként megrendezett nyílt napok egyikére, amikor a Noé önkéntesei megmutatják a szeretetgombócokat, és személyesen is felmérik a rátermettséged.

Ha segíteni szeretnél, hétfőtől szombatig délelőtt tíztől délután háromig, vasárnap délután kettőig tudod meglátogatni az állatotthont – ekkor tudod a tárgyi és élelmiszer-adományokat elhelyezni a gyűjtőkosarakban. Mivel jön a tél, a takarmányon túl különböző textíliákra is nagy szükség van.

Ha egyéb formában szeretnéd támogatni az állatotthon lakóit, akkor utalni is tudsz a Noé Állatotthon Alapítvány számlájára: 11710002-20083777

Ha pedig külföldről szeretnéd támogatni az alapítvány tevékenységét, a www.noeallatotthon.hu oldalon találsz további információkat.

Bernhardt Dániel

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb