Kultúra

A jövő kamionjától az utcai táncharcig

A legizgalmasabb programok a Szigeten

 

Táncelőadásokkal, workshopokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, Vándor Vurstlival és különböző interaktív foglalkozásokkal várja a látogatókat a több száz zenei fellépő mellett a Sziget Fesztivál. Ismerjük meg a legérdekesebb programokat!

Már csak néhányat kell aludni, és augusztus 10-én ismét megnyitja kapuit a Sziget Fesztivál a Hajógyári-szigeten. Hogy melyik fellépőnek milyen kapcsolata van az LMBTQ-közösséggel, arról ebben a cikkünkben olvashatsz bővebben, alább pedig azokat a programokat ismerheted meg, amelyek a hat napban várnak rád a Sziget különböző állomásain.

Indítsd fitten a napot!

Bármelyik napon is látogatsz ki a Szigetre, már a korai órákban érdemes részt venni a Break YOGA-n, hogy a nagy partizás előtt fitten és üdén induljon a nap. A szokásos gyakorlatokat breakes figurákkal és mozdulatsorokkal színesítik a szervezők. Mindennap 10 órakor kezdődik a mozgás a dropYard powered by BOLT helyszínen, de persze a fesztivál területén a nap folyamán máshol is találkozhatsz jóga programokkal.

Ismerd meg a jövőd!

Idén is vár a Vándor Vurstli! A Sziget egyik legszínesebb helyszínén visszarepülhetsz az időben, felülhetsz az autentikus mini óriáskerékre, különböző célbadobó játékokon tesztelheted az ügyességedet, és akár a jövődet is megismerheted még ebéd előtt. A helyszínen az idei évben is lesz szerencsekerék, illetve jós, aki egy kártyapakliból olvassa ki, hogy mit tartogat számodra a sors.

 

Chillezz és engedd el magad!

Ebéd után két pihentető programon is részt vehetsz, kihasználva a kajakóma idejét. Délben egy szépítő altatóhoz csatlakozhatsz, ahol vezetett alvási élményt élhetsz át a Sleeping Beauty csapatával a Theatre-and-Dance Fielden. Délután fél 1-kor pedig ugyanitt aktív relaxációs programmal vár Vass Imre, aki különböző mozgás-, tánc- és fókuszalapú technikákkal, valamint univerzális regeneráló balzsamozással hoz vissza az életbe, hogy újult erővel folytathasd a fesztiválozást.

Performanszok forgatagában

Az fix, hogy a délutánok és az esték többnyire a zenei programokról szólnak, ám szusszanásképpen több látványos és izgalmas előadást is megcsodálhatunk. Az Archibald Caramantran utcaszínház elhozza a táncoló dzsungelt: Congo Massa című darabjukban vadállatoknak öltözve kápráztatják el a közönséget különleges táncukkal.

A programot vonuló előadások is színesítik, amelyek a Sziget területét bejárva számos helyen felbukkannak majd. Közülük szó szerint kiemelkedik a Paris Bénarès Chevâl című performansza, amelynek főszereplője egy 3 méter magas ló installáció, illetve egy táncos. Az előadás a kis herceg és a róka közismert történetére hajaz, ahogy próbálják megszelídíteni egymást.

 

Mindeközben az egyik legizgalmasabb állomáson, a Cirque du Szigeten is temérdek látványos előadás várja a kíváncsiskodókat. A Világok vándora – János vitéz című játékban Petőfi Sándor időtlen remekművét egy zenés-cirkuszi előadásban mutatják be a Baross Imre Artista- és Előadó-művészeti Akadémia tanoncai, újragondolva a klasszikus mesét. A vers eredeti szövegét felhasználva akrobatikus lépések, zsonglőr- és egyensúlyozó mutatványok, valamint a lélegzetelállító légtorna segítségével elevenedik meg a jól ismert történet.

Ugyanezen a helyszínen repít minket a magasba a messzi délről érkező manoAmano cirkusztársulat. Az NOSO3 című előadásukban a mozgás és az érzelmek parancsolnak: emberi bábukhoz hasonlóan egy álomszerű világba engednek bepillantást, ahol a gravitáció többé nem akadály. Az akrobaták a magasban dacolnak a fizika törvényeivel, mozgásuk során pedig életre keltenek egy titokzatos lényt.

 

Továbbra is a Cirque du Szigeten maradva a kora esti órákban lép fel mindennap a Das Arnak táncegyüttes a Bakana című előadással. A különleges mozgáskultúrát bemutató show az úgynevezett kínai rúd köré épül. A három artista egymást húzza, rángatja, hordozza és támogatja, mígnem a rúdon mozogva a levegőbe nem emelkednek. Egymásra utalva egyensúlyoznak a magasban, ezzel lehengerlő látványt nyújtva, egy kis humorral fűszerezve.

A helyszín egyik leglátványosabb mutatványa mindennap este 11 órakor kezdődik, ugyanis ekkor foglalják el a színpadot a tűzzsonglőrök. A nagyérdemű szórakoztatására két kivételes csapat áll össze: az Anima Prizma és a Solar Eclipse kollaborációja egy misztikus utazásra hívja a közönséget, a nézőket hatalmas lángokkal, szikrázó kellékekkel, egyedi jelmezekkel és egy elképesztő tüzes szoknyával igyekeznek elkápráztatni. Az izgalmas tánckoreográfia zsonglőr- és harcművészeti elemeket kombinál különleges effektekkel.

 

Future Cargo, a jövő kamionja

A leglátványosabb előadások másik helyszíne a korábban már említett Theatre-and-Dance Field, ahol délután háromtól egészen éjfélig színesebbnél színesebb programok várnak. Köztük például csütörtökön és pénteken este 8 órakor a Company Rosario Cárdenas & Momentos táncegyüttes lép színpadra Brutal című előadásával, amelyet a koronavírus-járvány idején tapasztalt káosz ihletett. A táncosok a korlátozott térben rekedt emberek fizikai és érzelmi összezártságára, nélkülözéseire, ellentmondásaira, félelmeire és küzdelmeire reflektálnak.

Hogyan fejezhetők ki a mozgással az olyan egyéni és kollektív érzelmek, mint a kétségbeesés, a remény és a rugalmasság, illetve hogyan találhatunk erőt a tragikus és bizonytalan időkben is együtt, egymással – erről szól a Brutal.

Ugyanitt negyed 12-kor a jövőbe gördül velünk a Future Cargo, vagyis a jövő kamionja. A Requardt & Rosenberg csapata egy hatalmas, átlátszó oldalfalú kamionnal érkezik, amelyben erős neonfények világítják meg a futószalagon haladó, futurisztikus jelmezekbe öltözött előadókat. A közönséget itt sajátos módon ragadja magával a sci-fi dance show: a nézők fejhallgató segítségével kapcsolódhatnak a kamion belsejében lévő, különös világhoz.

 

Vurstli, vurstli, vurstli…

Talán nem véletlenül térek vissza folyton a múltidéző vidámparkhoz, hiszen ez az egyik személyes kedvencem a Szigeten. Minden látogató számára érdekfeszítőek lehetnek nemcsak a helyszínen kipróbálható tevékenységek, hanem az ott megtekinthető performanszok is. Zsonglőrmutatványoktól kezdve bábművész előadásán át a Sienta la Cabeza nevű művészi fodrász show-ig annyi minden található itt, ami egyaránt szórakoztat kicsiket és nagyokat. Utóbbi esemény során egyébként nemcsak az átlagostól eltérő frizurák készülnek, de különböző sminkek is kérhetők, az este folyamán pedig bűvészelőadások, interaktív színházi show és magyar táncház is színesíti a programpalettát.

Ne csak nézd, csináld!

Ne csak nézőként legyünk jelen, bátran vegyünk részt azokon a programokon, amelyek során az előadók bevonják a közönséget, vagy előadó híján éppen a közönségen múlik a show. A Theatre-and-Dance Fielden például kétszer is közösségi táncot tart Cserepes Gyula. A koreográfus tánclépések sorozatát mutatja be, amelyet ezt követően egy jam session keretein belül megtanít a jelenlévőknek. A jó hangulat garantált, pláne néhány hűsítő sör után!

A táncos filmekből többeknek ismerősek lehetnek az utcai táncharcok. Ezek során vagy csapatban, vagy épp egyénileg mérik össze a tudásukat a táncosok, és erre a Sziget Fesztivál is lehetőséget biztosít. A dropYard powered by BOLT helyszínen minden délután helyet kap a Cypher Town Battle, ahol minden stílusban indulhatnak a vállalkozó szellemű profi, illetve amatőr táncosok – de akár a teljesen kezdők is.

 

Ha a pörgős programok mellett nyugisabb aktivitásra vágynánk, a fesztivál területén különböző workshopok is helyet kapnak. Ha épp a kézügyességünket kamatoztatnánk, akkor az ArtZone vár minket. Az egész helyszín arra épül, hogy a látogatók maguknak gyártsanak tárgyakat, például lampionokat, és mindezt jellemzően újrahasznosított alapanyagokból.

A Think for Tomorrow programhelyszínen mindennap filmvetítések, előadások és kerekasztal-beszélgetések zajlanak, ahol többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeibe is elkalauzolnak minket.

Egyes programok kifejezetten a látványra épülnek – ha csak ledőlnél és élveznél valami vizuális különlegességet, arra tökéletes lehetőséget kínálnak a fényinstallációk. Az örök bolyongóknak pedig a Ji Csing Labirintus nyújt kihagyhatatlan élményt: az élőkép színház egy ősi kínai javaskönyv üzeneteit kelti életre. Aki itt belép, feltehet egy olyan kérdést, ami őszintén foglalkoztatja. A választ rejtő ősjeleket majd az út során megjelenő szereplők segítenek megfejteni.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin