Kultúra

LMBTQ-barát fellépők sora színesíti a Sziget Fesztivált

Augusztus 10-től újra dübörög a Sziget Fesztivál, amelyen ismét világhírű előadók szórakoztatják majd a nagyérdeműt. A fellépők között számos olyan híresség lesz, akiknek valamilyen módon köze van az LMBTQ-közösséghez, legyenek maguk is annak tagjai vagy támogatói.

Már nem kell olyan sokat aludnunk ahhoz, hogy végre betegyük a lábunkat a Hajógyári-szigetre, amely hat napra valódi csodaországgá változik. A meghívott előadók mellett a különböző programok között ismét lesz vurstli, táncfellépések, illetve kulturális és szórakoztató előadások – köztük a kifejezetten az LMBTQ-közösséghez szóló Magic Mirror sátorban rendezett kerekasztal-beszélgetések és performanszok. A Sziget kínálatát színesítő kulturális programokkal, valamint a Magic Mirrorral is külön cikkben foglalkozunk majd, most lássuk, hogy ezeken túl mely fellépőket várjuk nagyon.

Billie Eilish

Nem véletlen, hogy a line-upot Billie Eilish vezeti: az amerikai énekesnő 21 éves kora ellenére már egy Oscar-díjjal, hét Grammy-díjjal és egy Golden Globe-díjjal is büszkélkedhet, mi több, az LMBTQ emberek hozzá érezhetik magukat a legközelebb, pláne mióta tavalyelőtt kijött a Lost Cause című számához készült klipje. A kisfilmben más lányokkal szerepel egy pizsamapartin, amelyen egymás arcába twerkelnek, néha szájrapusziznak és tejszínhabot nyomnak egymásra. Az énekesnőt a klip megjelenése után azzal támadták, hogy biztosan csak a queer közösség megnyerése céljából forgatták a videót, mire Billie egy, a munkálatok során készült fotósorozatot megosztva azt írta a közösségi oldalára: „Szeretem a lányokat.”

A kiírás csak olaj volt a tűzre, a rajongók egyből spekulációkba kezdtek, míg végül az énekesnő egy interjúban tisztázta: a magánélete, és hogy kit szeret, az kizárólag őrá tartozik. Mindazonáltal Billie Eilish továbbra is támogatója az LMBTQ-közösségnek.

 

Florence and the Machine

Az is elég lenne, ha csak annyit írnánk: Szex és New York. A szexuális szabadosságot először nyíltan vállaló sorozat a meleg karakterek kiemelésében is úttörő volt: Stanford Blatch már-már főszereplőnek számított, ami a ’90-es évek Amerikájában még igencsak merész húzásnak bizonyult. Az ikonikus széria utolsó évadának befejező részében csendült fel a Florence and the Machine You’ve Got the Love című száma, amelyet több más dal mellett kifejezetten az LMBTQ-közösségnek címeztek. Ilyen számuk volt még egyebek mellett a Spectrum és a June is – utóbbi a 2016-ban az orlandói melegbárban elkövetett terrortámadásról szólt.

Mindebből kiválóan látszik, hogy a Florence and the Machine mindig is hangos támogatója volt a közösségnek. Florence Welch például rendszerint lobogtat szivárványzászlót a koncertjeiken, megemlékezve arra a leszbikus párra, amelynek tagjai egy fellépésükön jegyezték el egymást. Zenéiben folyamatosan a sokszínűséget hirdeti, nemcsak az LMBTQ emberek, hanem az összes ember elfogadását.

 

Macklemore

Az amerikai rapper, eredeti nevén Benjamin Hammond Haggerty 2015 óta él boldog házasságban feleségével, Tricia Davis zenei producerrel. Éppen másnap mondták ki titokban a boldogító igent, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött: ugyanezt az azonos nemű párok is megtehetik az ország bármely államában.

A menyegzőjét követően a zenész maga is nyíltan kiállt a melegek mellett, ám ugyanezt jóval korábban is megtette: 2012-ben összeállt a nyíltan leszbikus Mary Lamberttel, hogy közösen elkészítsék a Same Love című számot – Macklemore már akkor az azonos párok házasságkötésének engedélyezését szorgalmazta.

 

David Guetta

David Guetta, aki korábban éveken át a Balaton Sound egyik fő fellépőjének számított, az idei évben a Sziget színpadán várja majd a rajongóit. A világhírű DJ tavasszal az Ultra Music fesztiválon is fellépett a Miamiban található Bayfront Parkban, ahol nyíltan nemet mondott bármilyen fajta diszkriminációra. A rövid beszédéről készült videó később gyorsan terjedni kezdett az interneten:

„Tudjátok, mit szeretek ebben a helyben, bennetek, bennünk? Hogy mindez a szeretetről szól. Talán ez a hely az egyetlen, ahol igazán nyíltszívűek és előítélet-mentesek lehetünk, ahol átölelhetünk bárkit kultúrától, bőrszíntől és szexuális orientációtól függetlenül, és én ezt imádom ebben a helyben igazán” – kiáltott fel Guetta, majd elindított egy számot, méghozzá épp Macklemore Same Love dalának remixét, amely a következő sorokkal kezdődik: „Amikor harmadik osztályos voltam, azt hittem, meleg vagyok.”

Innentől fogva már csak a „meleg vagyok” szókapcsolat ismétlődött a bulis dallamok közepette. Ki tudja, talán ezt a számát a Sziget Fesztiválon is előadja majd, ami reménysugárként ragyogná be a jelenlegi politikai helyzet okozta borúsabb napokat.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin