Nagyvilág

A horvát bíróság igent mondott a szivárványcsaládokra

A zágrábi pride felvonulói a Horvát Nemzeti Színház épülete előtt / fotó: Paul Prescott

 

A zágrábi közigazgatási bíróság friss döntése megnyitja az utat az azonos nemű párok előtt a közös örökbefogadáshoz. A bíróság április 21-én egy sok éve húzódó ügyben hozott határozatot, amikor egy olyan meleg pár javára ítélt, akiket korábban elutasítottak a hatóságok, számol be róla az Euronews. A határozat szerint az örökbefogadási kérelmeket a bejegyezett élettársi kapcsolatban élő azonos nemű párok esetében a heteroszexuális házaspárokkal azonos módon kell elbírálni.

Ivo Segota és Mladen Kozic öt éve küzdenek a hatóságokkal, 2019-ban az ő ügyük miatt hagyta jóvá a bíróság, hogy azonos nemű párok is lehessenek nevelőszülők. A mostani döntést a horvát Szivárványcsaládok Egyesülete (RFA) közleményében történelminek nevezi.

„Öt évnyi jogi csatározás után a Zágrábi Közigazgatási Bíróság úgy ítélt április végén Mladen Kozic és Ivo Segota ügyében, hogy nem lehet diszkriminálni őket az örökbefogadás folyamatában azért, mert bejegyzett élettársi kapcsolatban élnek. Ez a történelmi döntés kinyitja az ajtót minden meleg, leszbikus és biszexuális előtt, akik Horvátországban bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítettek, hogy örökbefogadó szülők legyenek, és megerősíti, hogy minden területen olyan jogokkal kell rendelkezniük, mint a házaspároknak.”

 

Ahogy a szivárványcsaládok szervezete írja, még mindig nehezen tudják elhinni a bírósági döntést, helyette hosszadalmas jogi küzdelemre számítottak, és arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is el kell menniük.

Az illetékes minisztérium máris jelezte, hogy megfellebbezik a határozatot.

Horvátországban 2013-ban az alkotmányba bekerült, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő köteléke, de 2014-ben elfogadták az azonos nemű párok jogi helyzetét rendező törvényt – ez az örökbefogadást kivéve a házassággal azonos jogokat biztosít a párok számára.

Az egyesület elnöke, Daniel Martinović szerint a kormánynak tudomásul kell venni a bírósági döntést, és meg kell teremteniük a diszkrimináció nélküli örökbefogadási folyamatot.

„Az alkotmány világosan fogalmaz, egyértelműbb nem is lehetne. Ahogy az adófizetésnél, az álláskeresésnél, úgy a nevelő- és örökbefogadó szülőknél sem számíthat az, hogy valaki meleg, leszbikus, biszexuális vagy heteroszexuális. Ami az örökbefogadást illeti, az alkalmasságot a szakembereknek és nem a politikusoknak kell megállapítaniuk.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin