Hírek

A homofób miniszterelnök felesége LMBTQ ügyeket támogat

 

A szingapúri miniszterelnök, Lee Hsien Loong azt nyilatkozta, hogy a férfiak közötti szexuális kapcsolatot büntető törvény még sokáig érvényben lesz.

Emiatt is kapták fel sokan a fejüket a konzervatív városállamban, amikor ezen a héten a miniszterelnök felesége, Ho Ching a közösségi médiában LMBTQ-barát posztokat osztott meg. Rendesen meglepte az asszony követőit, hogy LMBTQ győzelmeket ünnepelt, ilyen volt például az a hír is, hogy a japán ügyvédi kamara támogatja az egyenlő házasság intézményét.

A miniszterelnök felesége már tavaly is bekerült a hírekbe, amikor megosztotta meghívóját a legnagyobb helyi LMBTQ esemény, a Pink Dot rendezvényre.

Szingapúrban egy friss felmérés szerint a helyiek 53 százalékából negatív reakciókat váltana ki, ha egy családtagjuk coming outolna. A helyi büntető törvénykönyv 377A paragrafusa egyenesen két év börtönbüntetéssel sújtja a két férfi közötti szexuális kapcsolatot. Ahogy a konzervatív miniszterelnök nemrégiben kijelentette, ez a törvény még sokáig érvényben lesz, de ettől függetlenül városa szívesen lát mindenkit. A lakosság többsége pedig kifejezetten támogatja a hatályban lévő törvényt.

Szingapúr egykor ugyanúgy angol gyarmat volt, ahogy India, ahol a gyarmati múltból származó, hírhedt 377-es paragrafust tavaly szeptemberben törölték el. (Az angol gyarmatbirodalom jogilag annyira egységes volt, hogy még a paragrafusok számozása is egyezik.) Szingapúri jogi aktivisták most épp a tavalyi indiai előrelépésre építve helyben is azt akarják elérni, hogy dekriminalizálják a homoszexualitást.

Még érdekesebbé teszi a szingapúri helyzetet, hogy az államalapító és Szingapúrt felvirágoztató politikus unokája – aki egyben a mostani miniszterelnök unokaöccse – nyíltan meleg férfi, aki nemrég kötött házasságot azonos nemű partnerével Dél-Afrikában. Li Huanwu esküvőjén pedig az apja, a miniszterelnök testvére is jelen volt, az erről szóló fotók pedig viharos sebességgel terjedtek Szingapúrban. A miniszterelnök testvére az idei Pink Dot rendezvényen is részt vett – aminek idei témája épp 377A paragrafus eltörlése volt.

 

Hogy milyenek a szingapúri mindennapok, arról itt elolvashatod helyszíni beszámolónkat is:

BoyOnGo – Szingapúr, ahol tiltott a rágógumi és nem adnak szalvétát – Humen Online

Életem talán eddigi legfurcsábban megszervezett útja és a véletlenek – amik szerintem nincsenek – érdekes találkozásából született ez az összesen négynapos kiruccanás a világ másik felére, Szingapúrba. Igen, már az is furcsán hangzik, hogy képes voltam négy nap miatt átrepülni Délkelet-Ázsiába, ráadásul igazából egy sportesemény miatt utaztam ilyen messzire.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin