Hírek

Melegként outolt a homofób törvényekkel bíró Szingapúr alapítójának unokája

Li Kuang-jao legendás politikus. Ő volt az angoloktól függetlenné váló Szingapúr első miniszterelnöke, államalapítóként az ő érdeme, hogy a gazdasági gondokkal küszködő kikötővárosból globális kereskedelmi és pénzügyi központ lett. Kemény kézzel irányította az államot 1959-től 1990-ig, elsőszülött fia pedig 2004-től vezeti az 5,4 milliós városállamot. Bár a hatalom családban maradt, a nemzetközi felmérések szerint Szingapúr a világ egyik legkevésbé korrupt országa.

 

Az államalapító Li Kuang-jao (balra), valamint unokája a párjával

 

A rendpártiság hívei nálunk is felnéznek Szingapúrra, ahol a mai napig törvény tiltja például a homoszexualitást. De nem csak ezt, korábban a heteroszexuálisok számára is tiltott volt az orális és az anális szex. Ezt 2007-ben feloldották a heteroszexuális és a leszbikus párok számára, a meleg férfiak esetében azonban maradt a tiltás: két évig terjedő börtönbüntetés, pénzbírság és vesszőzés szabható ki a meleg férfiakra – más kérdés, hogy a törvénynek nem szereznek érvényt, 2007 és 2013 között “mindössze” kilenc személyt ítéltek el miatta.

A társadalom kifejezetten konzervatív a kérdésben, háromnegyedük nem támogatja a házassági egyenlőséget és magát a homoszexualitást is elítéli – eközben minden évben harmincezren vesznek részt a helyi pride-on, a Pink Dot SG rendezvényen, a fiatalok körében jóval nagyobb az elfogadás.

A 2015-ben elhunyt államalapítót többször kérdezték az LMBTQ jogokról. 2007-ben arról faggatták, a következő két évtizedben megtörténhet-e a jogegyenlőség. Li Kuang-jao akkor azt mondta, mindez csupán idő kérdése, és hogy Szingapúr ezen a területen le van maradva Kína, Hongkong és Tajvan mögött. Személyes meggyőződése volt, hogy a jelenség a természet része – konzultált orvosokkal is, akik génekkel magyarázták neki a homoszexualitást.

Bírálói érthető okokból szemére vetik, hogy a városállam egyszemélyi irányítójaként bármikor lett volna lehetősége enyhíteni a törvényi szigoron, amit ő mindig azzal hárított el, hogy nem a kormány, hanem a társadalom a túl konzervatív a kérdésben.

Életrajzírója aztán 2011-ben feltette neki a kérdést: El tudná-e fogadni, ha valamelyik unokájáról kiderülne, hogy történetesen meleg.

“Ilyen az élet. A melegek ezzel a genetikai kóddal születnek, és ennyi. Az USA korábbi alelnöke, Dick Cheney nem kedvelte a melegeket, de a lánya ilyennek született. Annyit mondott erről, hogy attól még szereti. Megtörtént a családjában. Tehát elvben ellenzi, de attól még a lánya. Miért, maga talán kidobná a lányát? Ilyen az élet. Egyik gyerekem sem meleg, de ha azok lennének, hát annyi baj legyen.”

A feltett kérdés ironikus módon önbeteljesítőnek bizonyut: a helyi The Independent újság számolt be róla, hogy az államalapító unokája, Li Huan-vu (Li Huanwu) melegként outolt, és párjával, Heng Ji-zsujjal (Heng Yirui) nyilvánosan is az azonos nemű párok örökbefogadási lehetősége mellé álltak.

 

 

Néhai nagyapja erre nem tartotta alkalmasnak a melegeket, mondván, “nem tapasztalják meg a szülői kötődést a terhesség ideje alatt.”

A 31 éves unoka az üzleti életben cégvezető, (bár csak most outolt, de korábban is támogatta a helyi pride-ot), 27 éves párja pedig állatorvos.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb