Nagyvilág

A Grindr segítségével vadásznak a titokban meleg sportolókra az olimpián

fotó: Depositphotos

 

Az idei tokiói olimpián rekordszámú nyíltan LMBTQ sportoló vesz részt, de nem mindenki vállhatja önmagát – főleg ha olyan országból érkezik, ahol büntetik a homoszexualitást.

A helymeghatározáson alapuló randialkalmazás, a Grindr a legközelebbi potenciális partnereket mutatja meg, a fizetős verzióban persze valamivel többet, mint alapesetben. Az ingyenes verzióban is elérhető azonban az Explore (Felfedezés) opció, amivel a világ bármelyik szegletében nézelődhetünk.

Ezt használták ki páran, akik a Japánban versenyző, titokban meleg olimpikonokra vadásznak, hogy lebuktassák őket, számol be róla az Insider.

Ez azonban nem ártatlan csíny: az elkövetők óriási veszélynek teszik ki azokat a nem out sportolókat, akik olyan országok képviseletében szerepelnek, ahol törvény bünteti a homoszexualitást.

Az Insider beszámolója szerint eddig legalább négy olyan TikTok-videó és 10 tweet tűnt fel, ahol képernyőfelvételeket osztottak meg a randialkalmazásból, ezeken pedig megmutatták a sportolók arcát és felhasználónevüket. Az egyik ilyen TikTok-videót több mint 140 ezren látták eddig, ahol a Grindr listáját pörgetve legalább egy olyan személyt bújtatnak elő, aki kifejezetten homofób országból érkezett Tokióba.

Az olimpiai játékokon résztvevő LMBT-ellenes országok közé tartozik például Irán, Szaúd-Arábia és Jemen is, ahol halálbüntetést is kiszabhatnak a melegekre.

Mind a Grindr, mind a Twitter jelezte, hogy a profilok nyilvános megosztása a felhasználói feltételek megsértését jelentik, ezért az ilyen tartalmak és az ezzel visszaeléő felhasználók eltávolításáról döntöttek. A TikTok egyelőre nem reagált a megkeresésre.

Nem először történik hasonló. A 2016-os riói olimpián egy szenzációhajhász újságíró vadászott a titokban meleg sportolókra – akkor az akaratlan veszélyeztetésen felháborodott olvasók reakciói miatt először az eredeti cikket inkább átírták, az érzékeny adatokat törölték, a cikk végén pedig a főszerkesztő elnézést kér a történtek miatt.

 

 

Randiapp segítségével akart olimpikonokat előbújtatni egy újságíró

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin